Notícies

Albert Piñeira destaca el llegat de Gaziel en la presentació de Sant Feliu de la Costa Brava

Foto : Albert Piñeira destaca el llegat de Gaziel en la presentació de Sant Feliu de la Costa Brava

Divendres passat es va presentar el llibre Sant Feliu de la Costa Brava, d'Agustí Calvet, Gaziel, el volum número 47 de la col·lecció «Josep Pla», a la sala Abat Panyelles del monestir de Sant Feliu de Guíxols. Es tracta de la reedició de l'obra de Gaziel publicada originàriament el 1963, de la qual ha tingut cura l'escriptor Lluís-Anton Baulenas, que també ha prologat el llibre.

Aquest text de Gaziel sobre la seva vila nadiua és un intent reeixit d'emprar el rigor periodístic que sempre va caracteritzar-lo en la descripció dels efectes del pas del temps en un paisatge donat, tan natural com humà. Gaziel, en aquest retrat, sovint sensible, sempre precís, d'un món del qual pressent l'esvaïment, acumula informacions històriques i culturals per deixar constància del poc temps que ens és donat per descriure el nostre entorn.

A la presentació hi han assistit, a més del vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; el director de la col·lecció, Joan Lluís-Lluís; el curador de l'edició, Lluís-Anton Baulenas, i Luis Calvet, net de Gaziel.

Alber Piñeira ha destactat que Gaziel va encarar aquesta obra a la part final de la seva vida, poc abans de morir, sabent que s'acostava la seva fi i essent-ne conscient, i ho va fer de manera positiva, abocant tot el seu coneixement i el seu ofici, conscient també que era la fi d'un temps i d'un lloc, el del seu municipi i del seu paisatge.

De la seva banda, el director de la col·lecció, Joan Lluís-Lluís, ha destacat que aquesta publicació mostra una interessant i exhaustiva selecció de material gràfic. Gràcies a la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, s'han pogut reproduir en el llibre pràcticament totes les imatges d'època incloses a l'edició de 1963 que va publicar l'editorial Aedos, així com els dibuixos de Narcís Masferrer, actualment custodiats a l'Arxiu Municipal de la vila.