Notícies

Revista de Girona: «El llibre de paper i el digital poden coexistir encara molt de temps»

Foto : Revista de Girona: «El llibre de paper i el digital poden coexistir encara molt de temps»

«El llibre de paper i el digital poden coexistir encara molt de temps». Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extreure de la taula rodona de presentació del número 326 de la Revista de Girona, el dossier de la qual porta per títol «Papers, pantalles i nous hàbits lectors».

La professora de llengua i literatura a secundària Victòria Ricart; el coordinador del dossier i gestor cultural, Jordi Dorca; el director de la Revista de Girona, Gerard Bagué, i el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, van abordar el canvi de paradigma de la lectura.

Els ponents van coincidir que «el paper té bona salut», i Jordi Dorca va donar una dada significativa: «el 67 per cent dels lectors habituals llegeixen en paper i la resta, en digital», motiu pel qual va considerar que «el canvi no serà ràpid, perquè s'està produint un fenomen semblant al de la música. Les llibreries tenen menys gent, però més fidel».

Un altre tema sobre el que es va parlar va ser el de la continuïtat del paper en la premsa, que els participants a la taula rodona no veuen clara: «encara no s'ha trobat la fórmula per fer pagar la informació a la xarxa».

En el debat també es va tractar del canvi de paradigma en l'àmbit educatiu, on, segons Victòria Ricart, en un futur immediat «tots els llibres de text seran digitals, almenys a secundària». En canvi, aquest no és el cas de les lectures obligatòries.

Un altre tema que es va abordar va ser el del perfil del lector. Amb les dades disponibles, es constata que les dones llegeixen més que els homes, en una proporció de gairebé 9 a 1, tendència que es dona en l'àmbit general de la cultura, on aquest percentatge se situa en 6 dones per cada 4 homes.

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, en relació amb els hàbits de lectura, va dir que «el paper seguirà en el món de les pantalles, tot i que la societat digital transforma els nous hàbits lectors».

Albert Piñeira va donar dades del baròmetre d'hàbits de compra de llibres a l'Estat espanyol que donen pistes valuoses: «els índex lectura han tendit a millorar, i el 68,2 per cent de la població llegeix un 62,2 per cent és lector freqüent, una o dues vegades per setmana».

Piñeira també es va referir al percentatge de lectors en suport digital, actualment del 29,1 per cent, i del fet que «la lectura en nens és bastant generalitzada, fins a l'adolescència, moment en què baixa».

Victòria Ricart va assenyalar que un fet que ajuda a incentivar la lectura entre els més petits és «veure que els pares llegeixen, explicar-los contes i animar-los a explorar i que el llibre sigui un objecte quotidià».

L'acte de presentació del número 326 de la Revista de Girona es pot veure complet a: https://www.youtube.com/watch?v=LKYnIAsZECg&list=PLk6d0RAoDK4ck7nDybuwPPdO77eVHu0zp