Notícies

La Revista de Girona publica un nou número, dedicat a les pantalles i els nous hàbits lectors

Foto : La Revista de Girona publica un nou número, dedicat a les pantalles i els nous hàbits lectors

La Diputació de Girona presenta aquest dimarts, 11 de maig, el número 326 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de maig i juny de 2021. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació, aborda en el seu dossier un tema cabdal i de gran preocupació per a les famílies, l'ús de les pantalles.

Amb el títol «Papers, pantalles i nous hàbits lectors», la revista ens explica com al llarg de la història hi ha hagut molts canvis en la manera de llegir i escriure, però mai no havien estat tan dràstics com en els darrers anys.

La incursió de la xarxa, la premsa digital, les xarxes socials, les aplicacions, els productes transmèdia, els videojocs, els llibres electrònics i tantes altres innovacions encara per descobrir han modificat la nostra manera de llegir, d'informar-nos, i han alterat ostensiblement la majoria dels antics hàbits lectors, i és per això que aquest dossier vol explicar alguns d'aquests escenaris de transformació.

S'hi parla dels canvis que la nova lectura provoca en els processos cognitius i de la manera com hem d'ensenyar a llegir i a comprendre avui.

Tampoc la premsa escrita no ha estat aliena als nous paradigmes: com sobreviuen entre el paper i la pantalla els diaris i les revistes de les comarques de Girona és un altre dels temes que s'hi tracten, així com la desaparició dels quioscs com a metàfora dels canvis en la premsa avui.

El dossier explica quins són els nous espais de lectura a la xarxa, radiografia les llibreries de les comarques de Girona i mostra, pas a pas, quina és la vida del llibre, des del manuscrit fins que es posa a la venda.

És important també observar com les biblioteques s'han transformat en molt més que un centre de lectura, i mostrar que la militància lectora continua vigent amb moltes
iniciatives per gaudir del plaer de llegir i difondre'l.

En definitiva, una repassada del món lector per intentar explicar un escenari canviant i ple de dubtes pel que fa al futur.


Altres temes

Aquest número 326 també inclou una entrevista a Josep Valls, per damunt de tot un home savi i generós i autor del llibre Històries de Josep Pla (Editorial Gavarres), on transcriu un bon grapat de converses amb l'escriptor, amb qui va mantenir una relació cordial, intensa i plena.

Per la seva banda, el reportatge s'endinsa en la vida de Joan Ortensi, fill de Roses, un home lligat al mar a qui sempre havien intrigat els espècimens estranys, curiosos i desconeguts que sovint queien a coberta quan s'obrien les xarxes dels vaixells. Això li va permetre crear una important col·lecció zoològica àmpliament representativa de la fauna marina mediterrània.

L'apartat d'història posa el focus en el darrer viatge de Raimon Casellas, l'escriptor que va morir tràgicament a l'estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses, i també en la figura de Hans Christian Andersen. Malgrat que l'escriptor danès és mundialment conegut pels seus contes infantils («L'aneguet lleig», «El soldadet de plom», «La sireneta»...), al llarg de la seva vida va conrear altres gèneres literaris com ara la novel·la, la poesia, el teatre o els llibres de viatges, i fins i tot va escriure una autobiografia. El que no sap gaire gent és que va visitar Girona.

En aquest número 326 també hi trobem una biografia de Josep Vallès Rovira, un referent per entendre l'art de la transició democràtica, i un reportatge fotogràfic, «El jardí de l'Amadeu: fruits de l'hort», de Björn Göttlicher, entre d'altres.


Presentació virtual del número 326 de la Revista de Girona

De tots i cadascun dels temes que recull aquest número 326 de la Revista de Girona, se'n parlarà a la presentació virtual que es farà aquest dimarts, 11 de maig, a les 19 h, i que es podrà seguir a través de l'adreça www.ddgi.cat/endirecte.

A l'acte, en format de taula rodona, hi participaran alguns dels autors que escriuen en aquest número, com Victòria Ricart, professora de llengua i literatura de secundària; el coordinador del dossier i gestor cultural Jordi Dorca; el director de la publicació, Gerard Bagué, i el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.