Notícies

Ribes de Freser commemora el centenari de l'arribada del tren, amb el suport de la Diputació de Girona

Foto : Autoria: Ajuntament de Ribes de Freser

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, va participar en els actes d'inauguració de l'exposició commemorativa del centenari i de presentació del llibre Cent anys de l'arribada del tren a Ribes de Freser, progrés i estiueig

L'Ajuntament de Ribes de Freser va organitzar dissabte a la tarda el primer esdeveniment del 2021 per commemorar el centenari de l'arribada del tren al municipi, l'any 1919. L'acte va consistir en la inauguració de l'exposició «100 anys de l'arribada del tren a Ribes de Freser», ubicada al passeig Àngel Guimerà, i en la presentació del llibre Cent anys de l'arribada del tren a Ribes de Freser, progrés i estiueig, al Teatre Municipal  de Ribes de Freser.

Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, va assistir a l'esdeveniment amb l'objectiu de transmetre el suport de l'ens supramunicipal en aquesta efemèride. En la seva intervenció en la presentació del llibre, Albert Piñeira va assenyalar: «En un marc actual d'incertesa avui presentem una certesa: el que va significar a Ribes de Freser l'arribada del tren». I va afegir: «El llibre no només explica aquest fet històric, sinó tot el que ha estat i el que és avui el municipi en gran part gràcies a aquest fet». A més, va destacar que l'arribada del tren és «progrés, modificacions urbanístiques, arribada de turisme, transformacions econòmiques...», així com «una alternativa sostenible». «Actualment», va assenyalar, «el gruix de les emissions depenen en gran part de la mobilitat i, per això, el que necessitem és que els trens puguin funcionar», sobretot la línia R3 de la xarxa de Rodalies de Catalunya, que passa per Ribes de Freser.

A la presentació de Cent anys de l'arribada del tren a Ribes de Freser, progrés i estiueig, Albert Piñeira va estar acompanyat de l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume; el director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, i els tres coautors del llibre, Vicenç Orta, Miquel Sitjar i Joaquim M. Puigvert.

El llibre està dividit en tres capítols, cada un realitzat per un dels coautors: «L'abans i el després de l'arribada del tren a Ribes» (Miquel Sitjar), «Aspectes històrics i tecnològics de la línia de tren transpirinenc» (Vicenç Orta) i «Els estiuejants arriben amb tren» (Joaquim M. Puigvert), i neix amb l'objectiu de ser la primera publicació d'una col·lecció local temàtica (anual o bianual) relacionada amb la història del municipi i la vall de Ribes.

L'exposició «Cent anys de l'arribada del tren a Ribes de Freser» constitueix una síntesi visual dels temes més rellevants del llibre a través d'un recull de fotografies històriques sobre la relació de la vall de Ribes amb el tren. La majoria de fotografies provenen del fons fotogràfic Nicolau Coma Litjós del Museu Etnogràfic de Ripoll i es complementen amb algunes postals antigues. L'exposició s'estructura en diversos blocs temàtics i està situada a l'exterior amb la finalitat de ser més accessible i d'integrar-se a l'entorn urbà. En un futur es preveu que es pugui mostrar en altres equipaments públics.

Aquest acte de commemoració s'hauria d'haver dut a terme a principis de l'any 2020. Tanmateix, a causa de la irrupció de la pandèmia de la COVID-19, es va haver d'ajornar. Els actes de commemoració es van iniciar a finals del 2019 amb una taula rodona.