Notícies

Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, dedicat a la desigualtat i la vulnerabilitat

Foto : Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, dedicat a la desigualtat i la vulnerabilitat

Ja ha sortit al carrer el número 325 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de març i abril de 2021. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació de Girona, conté un dossier que porta per títol «Desigualtat i vulnerabilitat», i l'han coor-dinat l'investigador de l'Institut de Goven i Polítiques Públiques (IGOP) de la Univer-sitat Autònoma de Barcelona, Toni Vilà, i el periodista Dani Vivern.

El dossier intenta reflexionar sobre la precarietat laboral, les mancances educacionals i sanitàries, el rebuig sociocultural a ètnies sovint menystingudes i la inestabilitat a les comarques gironines, terra de pas i d'acollida que, tanmateix, no sempre té els braços oberts per admetre els nouvinguts, però que alhora és un territori amb una relativa ca-pacitat de reconèixer i conèixer de prop els col·lectius vulnerables.

Amb aquest dossier, ambdós coordinadors expliquen que han procurat oferir una anàli-si de l'estat de la qüestió, el d'una societat encara no recuperada de la crisi econòmica del 2008, en què la ciutadania s'enfronta a una nova crisi (la pandèmia de la COVID-19) que podria agreujar molt els desequilibris sistèmics.

Els diferents articles que formen el dossier del número 325 de la Revista de Girona estan signats per filòlegs, professors d'universitat, treballadors i educadors socials, mestres d'adults, pedagogs i politòlegs, i donen veu a entitats com la Creu Roja, Càri-tes Diocesana, la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines, el Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa o el Banc dels Aliments.

Segons escriuen els coordinadors en la introducció, titulada «Les baules febles de la societat», «la Girona que enamora, rica i culta, amaga una Girona pobra, en què aug-menten la desigualtat i la vulnerabilitat de moltes persones».


Altres temes

Aquest número 325 també inclou una entrevista a un dels personatges més estimats de Girona, Guillem Terribas, que després de molt temps ha trobat una fórmula per des-criure's a si mateix: «llibreter emèrit».

El text de Jordi Dorca, amb fotografies de Claudi Valentí, descobreix per a qui no el coneix aquest «llibreter jubilat, actor, pintor, escriptor, cinèfil i gran conversador», que diu tenir «tres fonts de coneixement: el carrer, la conversa i el cinema».

Dorca escriu: «Guillem Terribas és una versió gironina del personatge de Woody Allen Leonard Zelig: allà on hi ha actes culturals, allà hi és ell d'alguna manera o altra. Des de la llibreria, des del Truffaut, des de la taula d'algun cafè del carrer de les Hortes, Terribas ha estat sempre un treballador incansable, un mediador, un punt de trobada i una peça imprescindible de la dinamització cultural de la Girona dels darrers anys. Quan avui tothom parla del treball en xarxa, ell ja en torna».

Per la seva banda, el reportatge s'endinsa en el nou hospital de la Cerdanya, a cavall entre Catalunya i França. Laia Escoin (text) i Berta Olivas (fotos) expliquen que l'Hospital de Cerdanya, l'únic centre de salut transfronterer, que s'ubica a Puigcerdà, és referent com a model europeu de cooperació sanitària amb un objectiu únic: atendre de manera curosa i respectant les dues cultures d'un territori homogeni i compartit his-tòricament. Una fusió d'Alta i Baixa Cerdanya en congregació entre equipaments fi-nançats per Europa.

L'apartat d'història posa el focus sobre la figura de Ramon Balmes (Girona, 1850-1913), el pioner de l'educació física a la ciutat, a través del seu gimnàs higiènic i l'activitat docent a l'Institut Vell.

I en el reportatge fotogràfic, «Tedi taurí», a partir d'unes imatges captades per Lluís Serrat l'1 d'agost del 1993 a Girona, Miquel Aguirre ofereix la seva visió de les curses de braus.

En aquest número 325 també hi trobem una biografia de Manel Bielsa: l'home més estimat de Girona; unes notes sobre Arthur Rubinstein, considerat sovint el pianista de música clàssica més important del segle xx, i un repàs a la gran aportació de Jaume Font al món de la gastronomia.


Presentació virtual del número 325 de la Revista de Girona

De tots i cadascun dels temes que recull aquest número 325 de la Revista de Girona se'n parlarà a la presentació virtual que es farà el pròxim 30 de març a les 19 h i que es podrà seguir a través de l'adreça www.ddgi.cat/endirecte.

A l'acte, en format de taula rodona, hi participaran alguns dels autors que escriuen en aquest número, com Quim Brugué, professor de la UdG, i Neus Juanola, educadora social, així com els coordinadors del dossier, Toni Vilà i Dani Vivern; el director de la publicació, Gerard Bagué, i el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.