Notícies

«Guies de Patrimoni Local» presenta El cor de la Selva: Riudarenes, Sils, Maçanet de la Selva, Vidreres

Foto : «Guies de Patrimoni Local» presenta El cor de la Selva: Riudarenes, Sils, Maçanet de la Selva, Vidreres

La Diputació de Girona ha publicat un nou exemplar de la seva col·lecció «Guies de Patrimoni Local», El cor de la Selva: Riudarenes, Sils, Maçanet de la Selva, Vidreres, els autors de la qual són Joan Llinàs i Alfons Delgado.

El cor de la Selva està constituït pels quatre municipis (Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sils i Vidreres) que comparteixen l'indret més enfonsat de la part selvatana de la depressió Prelitoral.

A partir d'aquest punt central, parcialment ocupat encara avui per les restes d'antics aiguamolls, s'estén per totes bandes un pla ondulat on s'alternen conreus, bosquets i unes actives poblacions.

Aquest pla mor a la falda d'una corona de turons i muntanyes que s'enfilen al massís de les Guilleries, per una banda, i a la serralada Litoral, per l'altra.

És un territori de 170 km2 travessat per un gran camí històric que ha tingut molts noms al llarg del temps (camí d'Hèracles, via Augusta, camí ral, carretera reial, carretera general...) i que ha marcat la rica i convulsa història d'unes terres que atresoren un patrimoni ric i variat (i, tanmateix, encara molt desconegut) que aquesta guia convida a descobrir.

La guia aborda el cor de la Selva des de diferents àmbits i perspectives: situació, entorn natural, història i economia, patrimoni cultural i itineraris, que permeten conèixer a fons els seus municipis: Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sils i Vidreres.


Els autors

Joan Llinàs. Nascut a Sils el 1966, és historiador i arqueòleg de formació i professió. Fa trenta anys que exerceix d'historiador i arqueòleg en diferents àmbits, des d'excavacions arqueològiques i recerca històrica fins a gestió, recerca, difusió i didàctica del patrimoni cultural, tant realitzant publicacions o exposicions com desenvolupant activitats de turisme cultural (visites i rutes), fent divulgació en xerrades i cursos i creant activitats de difusió, didàctica i dinamització.

Com a arqueòleg director, ha participat en nombroses intervencions arqueològiques -més de 250, sobretot d'època ibèrica, romana i medieval-a Peralada, Sant Pere de Rodes, Empúries, Platja d'Aro, Llafranc, Girona, Blanes, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Sarrià de Ter, Vidreres, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Santa Coloma de Farners, Llagostera, Amer, Osor i la Bisbal d'Empordà, entre d'altres.

Alfons Delgado. És naturalista. Va néixer a Cadis el 1968 i viu a Santa Coloma de Farners. Ha cursat estudis de biologia i enginyeria agrícola a la Universitat de Girona i és titulat en gestió de fauna i espais naturals per la Universitat de Cadis.

Col·labora en projectes de monitoratge i seguiment de fauna i estudia la biodiversitat de la comarca de la Selva.

És coordinador comarcal de l'Institut Català d'Ornitologia, i participa en el treball de camp i en la redacció de textos per als diferents atles que edita aquesta entitat.

Ha publicat el recull de relats sobre ornitologia Eres un ave a Tundra Ediciones, editorial especialitzada en la divulgació naturalista.


La col·lecció

El cor de la Selva: Riudarenes, Sils, Maçanet de la Selva, Vidreres correspon al número 13 de la col·lecció que edita la Diputació i que porta per nom «Guies de Patrimoni Local».

La col·lecció «Guies de Patrimoni Local» és una sèrie bibliogràfica que té per finalitat divulgar els trets identificadors i les peculiaritats de la vida local de les comarques gironines: la geografia, el medi natural, l'arqueologia, la història, l'activitat econòmica, l'etnologia, l'art, l'arquitectura i la cultura popular.