Notícies

INSPAI presenta a «Basaltades» d'Olot «La frontera Sud, a l'ombra del Nord», de Martí Albesa

Foto : INSPAI presenta a «Basaltades» d'Olot «La frontera Sud, a l'ombra del Nord», de Martí Albesa

El fotògraf guanyador de la dissetena convocatòria del Joves Fotògraf(e)s, Martí Albesa, és un dels protagonistes de «Basaltades», la mostra confinada de fotografia que se celebra del 31 de juliol al 29 d'agost a Olot. INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, hi exposa la mostra amb la qual Albesa va ser premiat: «La frontera Sud, a l'ombra del Nord». 

Es tracta d'un reportatge fotogràfic sobre el fenomen migratori a la frontera sud d'Europa (al sud de la península Ibèrica) que mostra l'arribada massiva de persones provinents del continent africà i la situació de col·lapse de les institucions encarregades d'atendre-les. 

El projecte consta d'un conjunt de trenta-cinc fotografies en color, per mitjà de les quals Martí Albesa construeix un discurs amb l'objectiu de denunciar la manca d'atenció envers les persones que creuen l'estret de Gibraltar, unes persones carregades d'esperança però alhora temoroses del seu futur incert.

«Als seus ulls, res més que tristesa i resignació. Als seus cors, una força més que humana per sobreviure a les misèries que els han estat escrites. No hi ha tanques, ni mars ni fronteres tan forts com el dret a migrar que exerceixen a cada pas», explica l'autor.

Per donar cos en aquest reportatge fotogràfic, Martí Albesa ha centrat el seu treball en els ports de Tarifa, Algesires i Barbate, i en els centres que acullen els immigrants a Los Barrios i San Roque. Realitzat a principis d'agost de 2018, el projecte mostra com durant aquest període concret «l'aglomeració provocada per la inacció i la descoordinació va acabar amb estancaments a centres esportius, a magatzems en desús o fins i tot als mateixos ports». Així, el resultat no va ser cap altre que «centenars de persones amuntegades, esperant que alguna institució se'n fes càrrec»