Notícies

El projecte fotogràfic «La resposta», d'Oriol Roura, divuitè Premi Joves Fotògraf(e)s

Foto : El projecte fotogràfic «La resposta», d'Oriol Roura, divuitè Premi Joves Fotògra

El treball guanyador d'aquest premi, impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge, mostra amb fotografies els esdeveniments ocorreguts arran de l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics.

La Diputació de Girona, per mitjà d'INSPAI, Centre de la Imatge, ha escollit el projecte fotogràfic «La resposta», d'Oriol Roura, com a guanyador de la divuitena edició de Joves Fotògraf(e)s de Catalunya 2020.

Què és «La resposta»?

«La resposta» vol ser el discurs visual dels esdeveniments ocorreguts arran de l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics. El projecte recull les primeres accions de talls a l'AP-7, la crema de fotos del rei Felip VI a la Diagonal de Barcelona, les manifestacions independentistes i unionistes i les accions a Girona i a Via Laietana. «La càmera es mou i explica els fets, buscant l'equilibri fotogràfic i el missatge social», explica Oriol Roura.

Segons l'autor, les fotografies reflecteixen la seva visió dels fets des de darrere la càmera, de manera que, «sense pretensions èpiques, les imatges ens endinsen en un viatge en què tots i totes som protagonistes».

Per què ha guanyat?

El jurat n'ha destacat «la coherència entre el discurs textual i el discurs de les imatges d'aquest projecte» i molt especialment el fet de ser «un treball de fotografia documental / fotografia de premsa molt ben executat». Segons el jurat, el fotògraf «està ben situat en el lloc, sap captar imatges significatives i rellevants, algunes de les quals funcionen molt bé de forma separada, individualment». A més, considera que «el tractament i l'aproximació al tema, el domini de la tècnica fotogràfica, la bona selecció de les imatges presentades en conjunt i els bons enquadraments fan que destaqui damunt les altres propostes presentades».

El premi

El premi està dotat amb 1.000 euros i inclou l'edició d'un catàleg i la producció d'una exposició que itinerarà. Al Premi Joves Fotògraf(e)s hi poden participar tots els fotògrafs catalans (nascuts a Catalunya i/o residents) de divuit a trenta anys.

La proposta expositiva seleccionada es presentarà a la Casa de Cultura de Girona i després també passarà a formar part del programa d'exposicions itinerants de la Diputació, de manera que es podrà veure a diferents municipis de la demarcació. Així mateix, se n'editarà un catàleg.

A banda, l'exposició farà estada al Festival Off de Perpinyà, al FineArt d'Igualada, al Festival Imaginària de Castelló de la Plana i al Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d'altres.

Qui és Oriol Roura?

Oriol Roura Foxà va néixer a Girona el 1999, on resideix. Es va formar com a fotògraf a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (2016-2019), on actualment està cursant l'especialitat de fotoperiodisme (2019-2020).

Ha treballat fent reportatges socials per a diferents empreses. El 2017 va cobrir el Mundial d'Atletisme de Londres per al diari digital Wang Connection, i el 2018, el Mundial d'Atletisme Màster Màlaga per a Sport Media. Els estius de 2018 i 2019 va treballar com a fotògraf a Aventura Nàutica Roses.

Què és Joves Fotògraf(e)s?

Joves Fotògraf(e)s és un dels projectes més consolidats del conjunt d'activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural. Aquest projecte, impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge, té per objectiu crear un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fotògrafes i fer-ne difusió per tal d'acostar al gran públic la fotografia des de totes les vessants. Pel que fa als autors, es persegueix la promoció i la projecció professional de la fotografia, i pel que fa als ajuntaments, institucions i entitats gironines, se'ls ofereix l'exposició itinerant perquè la programin a l'agenda cultural.

El projecte Joves Fotògraf(e)s va comenc¿ar l'any 2001. Des de llavors, han estat protagonistes d'aquestes exposicions: Quim Giro¿, Javier Marroquin, Maria del Mar Ribot, Rafael Bosch, Eloi Bautista, Marti¿ Artalejo, Pere de Prada, Tonyi Mateos, Elisabet Serra, Joel Lo¿pez, Ali¿cia Rius, Yurian Quintanas (fotògraf guardonat amb el prestigiós premi SFR Jove Talent de Paris Photo Contest a l'edició de l'any 2014), Carles Palacio, Marina Calahorra i Daniel Casanovas.

El guanyador de la darrera convocatòria és Martí Albesa, amb l'exposició «La frontera Sud, a l'ombra del Nord», que segueix amb èxit el seu recorregut després d'inaugurar-se aquest passat mes d'octubre a la Casa de Cultura de Girona. En breu es podrà veure en festivals de fotografia com el Fine Art d'Igualada i en diferents municipis gironins: https://www.inspai.cat/Inspai/ca/premi-joves-fotografs.