Notícies

Conferència «Valentí Fargnoli: l'objectiu i la mirada com a instrument de representació»

Foto : Foto: Miquel Millan

Ahir al vespre, a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona, va tenir lloc la conferència «Valentí Fargnoli: l'objectiu i la mirada com a instrument de representació», organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, en el marc de la commemoració del 75è aniversari de la mort del fotògraf.

Aquesta ha estat la segona de les dues conferències que ha organitzat INSPAI amb l'objectiu de commemorar aquesta efemèride, que ha comptat també amb una exposició itinerant, «Valentí Fargnoli, el paisatge revelat» (que recorrerà durant el 2019 i el proper 2020 diferents municipis de les comarques gironines), i amb la publicació del llibre Valentí Fargnoli, una memòria persistent, a partir dels fons fotogràfics originals conservats per INSPAI, Centre de la Imatge.

La conferència va ser presentada per Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, i va comptar amb la intervenció de Marta Grassot, historiadora de l'art i arxivera especialista en fotografia, la qual va explicar tècnicament com era la mirada de Fargnoli com a fotògraf i la seva estètica compositiva al llarg de la seva carrera professional.

Fargnoli va saber mostrar el món d'una manera captivadora i va fer que la seva obra fotogràfica esdevingués d'una qualitat excel·lent en tots els gèneres que va tractar, des de la fotografia d'encàrrec fins a la fotografia per a concursos. Partint d'un escenari de revisió de les principals particularitats dels diferents fons fotogràfics que es conserven de Fargnoli, la conferència va establir i analitzar les pautes que va seguir Fargnoli i que el van convertir en un dels millors fotògrafs del segle xx. Així mateix, va establir una comparativa de Fargnoli amb grans fotògrafs internacionals, per confirmar que la seva obra es pot considerar un dels grans referents de la història de la fotografia, no tan sols a Catalunya, sinó més enllà.