Notícies

L'exposició «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» s'inaugura a Amer

Foto : L'exposició «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» s'inaugura a Amer
L'exposició «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» ha arribat al municipi d'Amer, on farà parada fins al 29 de setembre. L'exposició es va inaugurar ahir, diumenge 1 de setembre, amb un acte al qual van assistir un gran nombre de veïns i veïnes del municipi. L'acte va estar encapçalat per la diputada de la Diputació de Girona Eva Viñolas i per l'alcaldessa d'Amer, Maria Rosa Vila, i també va comptar amb la presència dels regidors Sebastà Samblàs i Aretha Silva Dos Santos i de la coordinadora de l'Any Fargnoli a la Diputació, Àngels Miralles.

La mostra recorda un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle xx (Barcelona, 1885 - Girona, 1944) i s'ha organitzat justament quan es compleixen 75 anys de la seva mort.

La seva extensa obra permet reconstruir la realitat de les comarques gironines de fa un segle. El fotògraf les va recórrer incansablement i va anar deixant constància en imatges dels paisatges i de la gent, un testimoni documental del qual INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, té una de les millors recopilacions, ja que és un dels pocs centres que disposa d'un nombre tan important de suports originals en placa de vidre (concretament 834).

«Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» subratlla la tasca ingent que va fer el fotògraf i li atorga el lloc i el valor que es mereix, no només pel fet d'haver-se convertit en un documentalista visual excepcional i imprescindible, sinó també per la seva participació, possiblement no tan coneguda, en el projecte de reconstrucció cultural i de salvaguarda del patrimoni iniciada pels noucentistes sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch, durant l'època de la Mancomunitat.

La mostra, composta d'imatges que provenen dels fons de Fargnoli conservats a INSPAI, convida el visitant a gaudir, des de l'òptica particular del fotògraf, d'un formidable passeig visual per reconèixer escenaris i moments de la nostra història. El complement de l'exposició, itinerant, és la publicació del quadern de fotografia Valentí Fargnoli. Una memòria persistent, que conté una selecció de textos d'autores que, amb una òptica contemporània i des de disciplines molt diferents, ofereixen una imatge coral i polièdrica del fotògraf, i un àlbum fotogràfic en què es presenta una àmplia selecció d'imatges que prenen com a punt de partida la ciutat de Girona, transcorren cap a l'interior, per paratges de muntanya, i finalitzen el trajecte a la vora del mar.

Per a més informació:
https://www.inspai.cat/Inspai/ca