Notícies

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, presenta l'exposició guanyadora de la setzena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s

Foto :

Aquesta és la primera vegada que es pot veure aquest reportatge fotogràfic, que porta per títol «Nparanpare», dut a terme per Daniel Casanovas sobre un poblat de la sabana senegalesa.

«Nparanpare» es podrà veure a la Casa de Cultura fins al 20 de juliol i després la mostra s'integrarà dins el programa d'exposicions itinerants de la Diputació de Girona, amb l'objectiu que es pugui veure a diferents sales d'exposicions de les comarques gironines. També formarà part de certàmens i festivals fotogràfics: del Festival Off 2018, a Perpinyà; de l'Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades de Torroella de Montgrí, entre d'altres.

Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona; Natàlia Navarro, cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, i Daniel Casanovas, autor del reportatge, han estat els encarregats de presentar l'exposició en un acte que ha tingut lloc aquest matí a la mateixa sala d'exposicions de la Casa de Cultura.

El projecte. «Nparanpare» és el projecte guanyador de la setzena edició de la convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, amb la voluntat de promoure la fotografia artística i documental, i alhora estimular els fotògrafs i fotògrafes a crear i desenvolupar projectes. És important subratllar que en la convocatòria d'enguany Joves Fotògraf(e)s ha fet un canvi destacat respecte a les edicions anteriors, ja que n'ha ampliat l'abast territorial i i l'ha fet extensible a tot Catalunya.

Una comissió avaluadora, formada per representats de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, va seleccionar per unanimitat aquest projecte i en va subratllar l'originalitat, la innovació i la qualitat artística i tècnica.

L'autor de les fotografies és Daniel Casanovas, un jove saltenc de naixement i resident a Bescanó de vint-i-quatre anys que ha plantejat el reportatge des d'un punt de vista crític envers la visió occidental de l'Àfrica subsahariana.

Per fer-ho, el fotògraf s'ha centrat a deixar constància gràfica de la vida en el petit poblat de Boulembou, ubicat al bell mig de la sabana senegalesa i situat a 30 quilòmetres de Gàmbia, i ha escollit com a títol del reportatge el suggeridor nom de «Nparanpare», que vol dir 'bonic' en sarahule, l'idioma parlat a Boulembou.

Daniel Casanovas construeix un discurs clar que té com a objectiu canviar la idea preconcebuda que es té del continent africà com a massa homogènia on tot són guerres, fam i tristesa, i donar a conèixer l'Àfrica de la felicitat.

Ancorat en la tradició rural (Boulembou és a dues hores en cotxe de la ciutat mb supermercat més propera), Casanovas ens explica com «el poblat viu una feliç vida rutinària, en què no hi ha sorpreses ni gaires expectatives», i mostra, amb les seves imatges, com «això no és vist amb tristesa o desolació, sinó amb una tranquil·litat o ignorància que provoca el somriure quotidià».

L'exposició consta d'un conjunt de trenta fotografies a través de les quals Daniel Casanovas documenta el dia a dia d'aquest poblat africà dedicant una atenció especial als infants: un grup de nens sortint de l'escola, o jugant i fent tombarelles; un noi cridant l'atenció en un dia de festa en què se celebra una lluita senegalesa (l'esport nacional); una dona al centre d'una rotllana, cantant i mostrant els seus dots de ball, en una festa improvisada; un noi treballant d'aprenent de mecànic de bicicletes, etc.

L'autor. Daniel Casanovas va néixer a Salt el 1994 i actualment viu a Bescanó. Graduat en audiovisuals i multimèdia, es dedica de forma professional a la fotografia, a l'edició d'imatges, al disseny i a les xarxes socials.

Portfoli: www.casanovasbou.wix.com/portfolio.

La comissió d'avaluació. En aquesta darrera convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s, la comissió d'avaluació ha estat formada pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; per la cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; pel doctor en filosofia, professor d'història de les idees estètiques i director del màster en comunicació i crítica d'art de la UdG Xavier Antich, i pels fotògrafs Marta Negre, Txema Salvans i Dani Duch.

Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d'un projecte engegat per INSPAI que va néixer l'any 2001 amb la voluntat d'impulsar la fotografia artística i documental, donar suport a la creació,estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes i promoure l'obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s'aconsegueix, d'una banda, generar un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants. De l'altra, ofereix als ajuntaments una proposta cultural mitjançant la realització d'una exposició itinerant i l'edició del catàleg corresponent.

http://www.inspai.cat/Inspai/ca/premi-joves-fotografs

El darrer projecte guanyador del Premi Joves Fotògraf(e)s, «Mentawai, progrés o retrocés», de Marina Calahorra, ha clos amb èxit el seu recorregut i s'ha pogut veure en un total de vint municipis gironins. La darrera convocatòria, corresponent a l'any passat, es va declarar deserta. Les exposicions de les edicions anteriors es poden veure a l'apartat «Exposicions virtuals»del lloc web d'INSPAI.

http://www.inspai.cat/Inspai/ca/exposicions-virtuals-fotografia

La convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s està dotada amb un premi de 1.000 ¿ per al projecte seleccionat.

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un servei públic especialitzat i un equipament específic dedicat íntegrament a la imatge fixa i en moviment (fotografia i audiovisuals).

Un dels objectius del centre és estimular i influir en les polítiques públiques relacionades amb el tractament, l'ingrés, la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic i de la fotografia com a element que abraça els valors artístics, històrics, testimonials, documentals, informatius, pedagògics i socials que ofereix la imatge.

Combina dos àmbits: el patrimonial, amb les funcions de l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet, que són l'adquisició, el tractament, la conservació i la difusió dels fons fotogràfics, i el de promoció, relacionat amb la creació, la formació i la promoció de la imatge contemporània.