Notícies

INSPAI presenta el «Cicle triangular», amb dues conferències que reflexionen sobre la interrelació entre cos, política i imatge

Foto : Fotos: Tanit Plana / Ona Bros

La fotògrafa i artista Tanit Plana en protagonitzarà la primera demà, dijous 20 d'octubre, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb el títol «Pot ser la fotografia una eina política?»

L'artista visual Ona Bros, amb «El cos com a mètode», completarà el proper 10 de novembre aquest cicle, amb inscripció gratuïta i places limitades

Després de tres anys sense poder-ne organitzar per la situació pandèmica, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, reprèn els seus cicles de conferències, unes activitats pensades per impulsar la cultura fotogràfica i donar formació i informació sobre els diferents vessants d'aquesta disciplina. 

La proposta d'enguany és el «Cicle triangular», un projecte coordinat per la també fotògrafa Anna Jornet (Girona, 1983) i integrat per dues conferències que proposen reflexionar sobre les possibles relacions entre cos, política i imatge, els afectes i efectes que despleguen i tots els mecanismes que poden posar en moviment aquestes interrelacions. 

Les artistes i fotògrafes Tanit Plana i Ona Bros en seran les protagonistes els dijous 20 d'octubre i 10 de novembre, respectivament, a l'aula B de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Totes dues proposaran interrogants i reflexions al voltant d'aquesta triangulació a través del seu treball i els seus processos d'investigació. 

Tanit Plana obrirà demà a la tarda (19.00 h) el cicle amb una conferència sota el títol «Pot ser la fotografia una eina política?». Proposa reflexionar sobre la fotografia com a lloc de trobada i de transformació no només entre «aquelles persones que han estat presents en la producció de la imatge, sinó també aquelles que la miren des de la sala d'exposicions, des del llibre de fotografia o des de la pantalla del mòbil».

El 10 de novembre (també a les 19.00 h) serà el torn d'Ona Bros, amb «El cos com a mètode». Hi compartirà els seus últims projectes al voltant de la imatge pornogràfica i de les narratives de la biomedicina reproductiva, tot explicant quin ha estat el trajecte que l'ha portat a aquests camps d'interès, així com les metodologies d'investigació utilitzades. 

La inscripció a totes dues activitats és gratuïta, però amb places limitades. És necessari confirmar l'assistència enviant un correu electrònic a info@inspai.cat.


Les ponents

Tanit Plana (Barcelona, 1975)
És una artista i fotògrafa llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Els seus processos d'investigació i producció artística han rebut les beques Art for Change 2012 de la Fundació "la Caixa", Leonardo de la Fundació BBVA el 2016, Barcelona Crea 2020 i Propuestas VEGAP 2021, entre d'altres. 

Una retrospectiva de la seva obra, amb especial èmfasi a treure a la llum les infraestructures d'internet a través del projecte «Escala y fragmento», s'ha pogut veure a la Sala Canal de Isabel II de Madrid (2019). La proposta «Part», de moviment contemporani, al voltant de les violències sobre els cossos gestants, es va mostrar a l'Auditori de Barcelona (2021), i «Púber», l'exploració de l'adolescència i les seves pràctiques socioculturals a través del retrat, a la Virreina Centre de la Imatge de Barcelona (2021). 

La seva relació amb la pedagogia de la imatge i els processos de mediació que triangulen cos, política i imatge han estat constants en la seva trajectòria. Ha treballat en el Laboratori de les Arts de l'Obra Social "la Caixa", al Centre d'Arts Santa Mònica i al MAC de Mataró, entre d'altres, com a creadora d'activitats relacionades amb la fotografia per a infants i adolescents. A més, col·labora amb A Bao A Qu, ha estat professora de fotografia a la Universitat Pompeu Fabra i és tutora dels treball de fi de grau de fotografia d'IDEP. 

Ona Bros (Lleida, 1977)
És una artista visual, investigadora pornògrafa i criant. És llicenciada en història de l'art per la Universitat de Barcelona, graduada en fotografia per la Fundació Politècnica de Catalunya i Màster en producció i investigació artística per la Universitat de Barcelona.

La seva pràctica és situada i encuerpada, investiga sempre a partir del que és experimentat i des de la seva relacionalitat, en un habitar queer i una sensibilitat transfeminista. Treballa amb la fotografia, el vídeo, l'escriptura, les arts en viu, materials que posa en relació amb camps epistèmics distants a la recerca d'unes narratives que esberlin (potser/breument) els presents. 

Actualment, i a partir de la seva experiència gestacional, està investigant els discursos entorn de la genètica en el context dels biomercats globals en el marc de la reproducció assistida. El projecte «BetaBlastoCuir» amalgama narratives científiques, mitològiques, somàtiques i poètiques per proposar altres imaginaris que ampliïn les possibilitats en la reproducció de la vida, els vincles del parentiu i les pràctiques de la maternitat. 

Documentació

Cicle_triangular 19/10/2022