Notícies

La Diputació de Girona presenta la retrospectiva «Vint anys de Joves Fotògraf(e)s»

Foto : Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona ha presentat la retrospectiva «Vint anys de Joves Fotògraf(e)s», una exposició que commemora el vintè aniversari del premi.

La mostra, organitzada conjuntament per INSPAI, Centre de la Imatge, i l'Oficina de Difusió, forma part del programa Exposicions Itinerants de la Diputació, de manera que es podrà veure a diferents municipis de la demarcació.

El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya forma part de l'àmbit de promoció de la fotografia contemporània i és un dels projectes culturals consolidats de la Diputació de Girona. Va ser creat per INSPAI l'any 2001 amb la voluntat d'impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs a desenvolupar projectes.

Durant aquests anys s'han premiat divuit fotògrafs (l'any 2016 va quedar desert), s'han exposat més de sis-centes fotografies en més de dues-centes mostres en municipis, i anualment s'ha participat en nou festivals de fotografia, locals, nacionals i internacionals (en total, quaranta-cinc participacions, aproximadament).

Aquestes són algunes de les xifres d'un premi que s'ha consolidat i que té com a objectiu oferir suport als creadors més joves i donar a conèixer la seva obra.

Per a algunes de les persones premiades, el premi ha suposat un gran impuls en la seva carrera professional. A d'altres, els ha donat confiança i motivació per seguir creant.

Per a INSPAI és una satisfacció portar més de vint anys al costat dels joves, promocionant la creació fotogràfica.

Aquesta experiència ha ajudat a tenir una visió de les tendències en la fotografia contemporània dels darrers anys, sense oblidar el valor patrimonial que suposa l'aportació de més de sis-centes fotografies als fons fotogràfics d'INSPAI.

La mostra consta de divuit plafons expositius més un altre d'informatiu. Als plafons, ordenats per anys, es pot veure una selecció d'imatges i una fotografia destacada del projecte guanyador de cada any amb un text explicatiu.

També en forma part una imatge de la persona guanyadora i un breu recull biogràfic.

La proposta expositiva es va inaugurar ahir al Col·legi d'Aparelladors de Girona (edifici La Punxa). Durant l'acte, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va destacar que «per a la Diputació de Girona és una satisfacció poder donar suport a la creació fotogràfica i als projectes d'aquests joves, i donar a conèixer la seva obra arreu. Per a alguns dels joves guanyadors, el premi ha suposat un gran impuls en la seva carrera professional. A d'altres els ha proporcionat confiança i motivació per seguir creant».

Els municipis, les institucions, les associacions i les entitats gironines que vulguin acollir-la poden fer-ho a través del portal web, on trobaran tota la informació necessària perquè la mostra pugui viatjar pels municipis gironins.