Notícies

La Diputació de Girona posa a disposició de la ciutadania part del fons fotogràfic de Miquel Bataller

Foto : Entrevista a Pau Riba a la llibreria Les Voltes de Giron

Les 1.200 imatges del fotògraf gironí, desaparegut l'any passat, es poden consultar lliurement al web d'INSPAI

Les fotografies testimonien vint anys de la història recent a les comarques gironines

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ha posat a disposició de la ciutadania, en format digital i amb accés lliure, 1.200 imatges que integren una part del fons fotogràfic de Miquel Bataller. L'arxiu el formen els treballs del fotògraf per al setmanari Presència i per a la Diputació majoritàriament entre els anys 1969 i 1989, i constitueix un testimoni d'uns vint anys de la vida social i quotidiana a les comarques gironines.

En les imatges del fons, Bataller retrata tant l'activitat social i cultural més formal (el lliurament del Premi Prudenci Bertrana a Tísner l'any 1969) com la més alternativa (un jove Pau Riba entrevistat a la històrica llibreria Les Voltes). Alterna també la mirada institucional i la popular, amb imatges encara tan poderoses, vistes mig segle després, com la situació dels barraquistes al barri de Domeny de Girona, o passatgers creuant les vies del tren a l'estació abans que s'hi construís el pas elevat.

L'arxiu el formen un total de 1.200 fotografies donades a INSPAI pel mateix fotògraf entre 2010 i 2011, que van ser descrites, condicionades amb material de conservació i digitalitzades el 2013. Aquest 2021, INSPAI ha revisat les descripcions de totes les imatges i les ha posat a disposició dels usuaris.

Imatges datades i amb descripció

Les fotografies es poden consultar, lliurement i en format digital, al web d'INSPAI. La documentació de les 1.200 fotografies inclou, sempre que ha estat possible determinar-ho, la data en què es van prendre, la localització i la descripció de la imatge. 

Miquel Bataller (Girona, 1942 - l'Escala, 2020) va treballar com a col·laborador per a diverses publicacions periòdiques de l'època, inclosos els setmanaris Destino i Presència, així com per a la Diputació de Girona. Paral·lelament a la seva activitat professional com a tècnic i fotògraf per encàrrec, va exercir la docència de la fotografia en centres d'ensenyament, clubs juvenils i en els cursos per correspondència de l'Academia Fotográfica Hispano-Americana (AFHA).