Notícies

El Servei de Biblioteques presenta el projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques

Foto : El Servei de Biblioteques presenta el projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques

La prova pilot es posarà en marxa aquesta tardor a vuit biblioteques de les comarques gironines, amb activitats com sessions de discos, presentacions de llibres o cicles de poesia i música

Artistes com Mazoni, El Petit de Cal Eril, Gerard Quintana, Núria Graham, Roger Mas, Cala Vento o David Carabén, entre d'altres, participaran en aquesta primera edició

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta 78 RPM. Foment de la música a les biblioteques, un projecte pilot per fomentar la presència i difusió de la música en aquests equipaments públics. Davant el descens continuat del préstec de CD, a causa dels canvis tecnològics i d'hàbit de consum dels usuaris, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons, els espais i la creació d'una xarxa d'activitats que tindran lloc aquesta tardor en vuit biblioteques de les comarques gironines (Blanes, Caldes de Malavella, Girona, la Bisbal d'Empordà, Figueres, Puigcerdà, Ripoll i Calonge). Hi haurà sessions de discos, presentacions de llibres o cicles de poesia i música, entre d'altres.

El 78 és el número de la Classificació Decimal Universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà), que s'utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I 78 RPM fa referència a l'acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut. Des de llavors, no han deixat de succeir-se canvis tecnològics al voltant de la música, amb formats diversos que han anat quedat obsolets.

En els darrers anys, s'ha detectat un descens continu de la demanda de CD a les biblioteques, un fet que ha generat una reflexió al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i que ha culminat en l'elaboració d'un projecte que replanteja les àrees de música. Una línia de treball que parteix de la idea que, com qualsevol altra manifestació artística o cultural, la presència de la música als equipaments públics no pot anar lligada a la vigència d'un format concret. Així, tenint en compte els nous hàbits de consum dels usuaris, s'està treballant en tres àmbits: els fons, els espais i un programa d'activitats.


24 sessions arreu de les comarques gironines

En aquesta prova pilot hi participen vuit biblioteques de les comarques gironines, que entre octubre i desembre, acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format, dirigides a tot tipus de públic. Tres sessions al voltant d'un mateix fil conductor, que comptaran amb la participació d'artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i musicals dels mateixos municipis.

Així, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres comptarà amb l'activitat «Sessions LP», un cicle d'audicions comentades d'àlbums clàssics del rock i de la música popular, amb Carles Pujol, Jaume Pla (Mazoni) i Cala Vento. Una activitat que compta amb la col·laboració de La Marfà - Centre de Creació Musical, la Biblioteca Salvador Allende de Girona i la Casa de la Música del Gironès, i que també tindrà lloc a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella, amb Rubén Pozo (El chico con la espina en el costado), Núria Graham i Joana Serrat, i a Puigcerdà, amb Arnau Obiols, Jaume Pla (Mazoni) i Albert Martínez.

La Biblioteca Lambert Mata de Ripoll i la Biblioteca Comarcal de Blanes duran a terme l'activitat «BSO. Música i cinema», a càrrec de Salvador Angel Batlle, amb la col·laboració del Museu del Cinema. Una proposta que analitza la presència, relació i evolució de la música a les bandes sonores de diverses pel·lícules.

Pel que fa a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà, comptarà amb «Del poema a la cançó», un cicle ideat per l'Escola Municipal d'Humanitats de l'Ajuntament de Girona (Centre Cultural La Mercè) en què poesia i música es donen la mà per descobrir-nos com els músics d'avui interpreten la poesia catalana contemporània. En aquesta ocasió hi participaran Quico Pi de la Serra i Margarida Casacuberta (poesia cantada d'Ovidi Montllor), Roger Mas i Carme Torrents (cantar el cel de Verdaguer), i Lídia Pujol i Caterina Riba (Maria Mercè Marçal). Aquesta darrera activitat també es durà a terme a la Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge, on també comptaran amb Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i Jaume Aulet (poesia cantada de Pere Quart), i David Carabén i Margarida Casacuberta (Joan Vinyoli).

Finalment, a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, es podrà seguir Músics de llibre, tres presentacions d'obres literàries que han escrit destacats músics de l'escena actual: Marc Ros (Sidonie), amb El retorn d'Abba; David Carabén (Mishima), amb La forma d'un sentit, i Gerard Quintana (Sopa de Cabra), amb Entre el cel i la terra.

Les inscripcions a les activitats són gratuïtes i es poden fer a les mateixes biblioteques. Tot i les circumstàncies actuals provocades per la COVID-19, des del Servei de Biblioteques consideren indispensable mantenir les activitats culturals en aquests equipaments públics tot respectant les informacions i recomanacions que recull el Pla de Represa del Sector Cultural: Biblioteques, aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT.

Pel que fa als fons, el projecte té per objecte fer una anàlisi profunda dels catàlegs i oferir les col·leccions de forma expositiva, tot apostant per la visibilització dels artistes locals o emergents. Així mateix, el projecte considera que cal tenir en compte les diverses comunitats culturals presents al municipi, i també, apostar per la convivència de suports (físics i virtuals). I, finalment, s'està treballant per fomentar el préstec de documents relacionats amb la música en qualsevol format.

Pel que fa als espais, cal plantejar zones d'escolta ben equipades, així com proporcionar llocs per realitzar activitats de petit format de caràcter formatiu i pedagògic, que despertin el gust per la música i la descoberta de nous estils musicals.