Notícies

El Servei de Biblioteques de les Diputació presenta a la Biblioteca Carles Rahola l'exposició itinerant «Àlbums il·lustrats»

Foto : Miquel Millan
La Biblioteca Carles Rahola de Girona ha estat l'emplaçament escollit per presentar per primera vegada l'exposició itinerant «Àlbums il·lustrats», que ha ideat el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona amb l'objectiu de donar a conèixer la riquesa dels àlbums il·lustrats a tots aquells espais expositius de la demarcació de Girona, especialment els ubicats a les biblioteques que tinguin interès en acollir-la.


La mostra, ubicada a l'espai que la Biblioteca Carles Rahola té reservat per acollir exposicions, es va inaugurar divendres a la tarda, coincidint amb el fet que a les llibreries, escoles i biblioteques de les comarques de Barcelona i Girona s'estava celebrant la Setmana de l'Àlbum, un esdeveniment que enguany arriba a la segona edició i que reivindica els llibres il·lustrats i el seu paper fonamental a l'hora de desenvolupar l'amor per la lectura entre els més petits.


La inauguració de l'exposició va anar a càrrec de M. Àngels Planas, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona; Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Sílvia Sanahuja, directora de la Biblioteca Carles Rahola, i Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. A l'acte també hi van assistir Elena Redó, cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, i Montse Vila, comissària de la mostra.


L'exposició. «Àlbums il·lustrats» es construeix mitjançant un recorregut visual a través de plafons que es basa en preguntes per il·lustrar què són, com són i com podem reconèixer els àlbums il·lustrats. L'exposició també mostra l'evolució històrica d'aquestes obres, quins temes expliquen i com ho fan, i acaba amb algunes mostres d'àlbums il·lustrats que s'han portat a la pantalla. A banda d'aquests textos informatius, l'exposició s'ha ideat de forma que sigui al més interactiva possible, i és per això que consta de diferents elements i materials amb els quals el visitant pot interactuar i d'una gran quantitat d'àlbums il·lustrats que poden consultar-se.


Després de mostrar-se a la Biblioteca Carles Rahola de Girona aquesta exposició passarà a formar part del programa Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona i recorrerà tots aquells espais expositius de la demarcació de Girona que vulguin acollir-la. La mostra, inaugurada recentment, és ja un èxit pel que fa al nombre d'espais que tenen previst acollir-la. En aquests moments, ja són vint les biblioteques gironines que allotjaran la mostra, des d'ara fins al novembre del 2020.


Per a més informació: www.ddgi.cat/exposicions


Els Àlbums il·lustrats. En els llibres amb format d'àlbum hi ha quatre elements importants: el text, la imatge, el suport i el diàleg que aquests tres components mantenen entre ells. Els àlbums són llibres amb poca lletra (text), molt il·lustrats (imatge), amb un format (suport) especial i en els quals les il·lustracions generen una narració, una seqüència lligada, una pel·lícula (diàleg). Com en un guió il·lustrat (storyboard), en el cinema o en el còmic.


Normalment els àlbums tenen vint-i-quatre o trenta-dues pàgines. La pàgina o la doble pàgina és la unitat bàsica d'un llibre d'aquest tipus. L'estructura bàsica d'aquests llibres, com la de molts altres, inclou la coberta, les guardes, la pàgina de crèdits, la portada, les pàgines interiors, les contraguardes i la contraportada. Tots aquests elements peritextuals formen part de l'àlbum i tots contenen informació.


Les imatges són un conjunt de signes que interactuen per generar sentit, una composició intencional. Per tant, l'il·lustrador treballa amb determinats colors, traços i perspectives per aconseguir un resultat concret. Som capaços de captar aquest significat perquè els humans de qualsevol edat, fins i tot inconscientment, no veiem les imatges, sinó que les llegim; és a dir, les interpretem.


El tret distintiu dels àlbums és la relació que estableixen entre text i imatge: la preponderància de la imatge i la simbiosi dels dos codis (lèxic i visual), entre els quals s'estableixen diferents tipus de relacions.


La Setmana de l'Àlbum. És una iniciativa creada per l'associació d'editorials independents Àlbum Barcelona que té per objectiu donar visibilitat i rellevància social a l'àlbum il·lustrat, amb propostes que desenvolupen conjuntament llibreters, biblioteques i escoles. Després de l'èxit de la primera edició de la Setmana de l'Àlbum, que es va dur a terme el 2017, aquest 2018 se'n celebra la segona (del 5 a l'11 de novembre) amb la programació d'un centenar d'activitats al voltant del gènere «àlbum»: trobades amb autors, tallers, exposicions, xerrades sobre el gènere i activitats lúdiques com gimcanes literàries, destinades tant a nens com a joves, pares i formadors.