Notícies

Presentació del llibre La mirada Ministral, trenta-cinquè volum de la col·lecció «Josep Pla»

Foto : Presentació del llibre La mirada Ministral, trenta-cinquè volum de la col·lecció

La Biblioteca Carles Rahola va acollir ahir al vespre la presentació del llibre La mirada Ministral, el trenta-cinquè volum de la col·lecció «Josep Pla» editat per la Diputació de Girona.

El llibre recull una selecció de l’obra publicada en premsa de Jaume Ministral. Allunyat de la figura de l’escriptor que viu en una torre de marfil, aquest autor va viure amb intensitat el seu temps, col·laborant de manera habitual en la premsa del país. Els seus articles d’opinió, publicats en revistes tan diverses com ara Vida Católica i Presència, o als diaris La Vanguardia, El Correo Catalán i Punt Diari, són un testimoni d’una època, però molt especialment d’una actitud compromesa amb la realitat. Elaborant lúcids articles, caracteritzats per una notable versatilitat creativa, Ministral oferia el punt de vista d’un espectador i actor privilegiat dels darrers decennis de la nostra història. Crítica i alhora constructiva, sovint amb l’humor com a instrument per demostrar les contradiccions de la societat, original tot intentant eixamplar els límits tradicionals assignats a la columna d’opinió, l’aportació de Ministral, àmplia i multiforme, engrescadora i admirablement actual, es presenta per primer cop, en aquest volum, en forma de recull.


L’acte va ser encapçalat per Xavier Soy, vicepresident de la Diputació de Girona; per Lluís Muntada, director de la col·lecció «Josep Pla»; per Joan Manuel Soldevilla, catedràtic de literatura i curador de l’edició, i per Lourdes Reyes, directora de la biblioteca. També hi van assistir Carme Renedo, cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, i Teresa Ministral, filla de l’escriptor.


Durant els parlaments, tant Soy com Muntada i Soldevilla van valorar el fet de presentar un treball que ajuda a omplir de contingut la història i la cultura gironines. En aquest sentit, Soy va explicar que «amb la publicació d’aquest llibre dins la col·lecció «Josep Pla» es reforça aquest interès que té la Diputació per descobrir Jaume Ministral des d’una perspectiva social, històrica i, sobretot, gironina». Lluís Muntada, per la seva banda, va voler incidir en el fet que «cal reivindicar la figura de Jaume Ministral, perquè és un clàssic injustament oblidat i perquè és un autor polifacètic que manté sempre un to de qualitat admirable». Joan Manuel Soldevilla, curador de l’edició, va parlar sobre la faceta de Ministral com a articulista, i el va definir com «un articulista valent, que intenta explorar els límits de l’article d’opinió», i va afegir que «utilitza el recurs de l’humor, que li permet, a través de la distància, disseccionar la realitat sense crueltat».


L’autor

Jaume Ministral i Masià (Girona, 1914 - Barcelona, 1982) és un dels personatges clau de la cultura gironina de la segona meitat del segle xx. Mestre de formació i de professió durant molts anys, va ser un escriptor polifacètic que va escriure guions radiofònics i televisius, teatre, infinitat d’articles d’opinió, novel·la (àmbit en què va excel·lir amb obres com ara Ciutat petita i delicada o Confessem-nos), ficció autobiogràfica i novel·la costumista, alhora que va conrear gèneres poc habituals a l’època, com la narrativa policíaca, d’aventures o de ciència-ficció. Tant en l’àmbit del teatre com en la popular sèrie televisiva Doctor Caparrós, medicina general, Ministral va mantenir com a autor i guionista una estreta relació de complicitat creativa amb l’humorista Joan Capri.