Notícies

El Servei de Biblioteques de la Diputació inaugura a Olot l’exposició ‘Despertador dels catalans’

Foto : El Servei de Biblioteques de la Diputació inaugura a Olot l’exposició ‘Despertador dels cat

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona obre l'exposició «Despertador dels catalans: la guerra de successió segons els documents coetanis», una mostra de llibres i fullets que es van publicar durant la Guerra de Successió, el 1714. Amb motiu de la commemoració del tricentenari, s'ha volgut apropar al públic els fets i remarcar els vessants polítics, jurídics, militars i fins i tot populars que van tenir aquells esdeveniments. Però durant aquells anys es desenvolupà una altra batalla, silenciosa, personal i altament moderna: la batalla de la lletra impresa, de la comunicació i de la propaganda per mitjà d’una multitud de llibres, fullets i fulls solts que s’escamparen arreu del territori per intentar decantar, en un sentit o en un altre, l’opinió pública.

Alguns d’aquests impresos, tant d’un bàndol com de l’altre, van encapçalar els seus títols amb el nom de despertador, com a sinónim d’allò que ens fa espavilar, pensar, actuar. La lectura sempre comporta aquest plausible exercici de despertar, advertir i entendre el món. I les biblioteques públiques estan compromeses en la lectura.

Tant els documents exposats com els digitalitzats pertanyen a biblioteques públiques gironines —Lambert Mata de Ripoll, Marià Vayreda d’Olot i Arxiu Comarcal de la Garrotxa—, fet il·lustratiu de la riquesa patrimonial bibliogràfica de les nostres comarques. També s’han digitalitzat fons de la Biblioteca Pública de l’Estat a Girona.

L’exposició ha estat comissariada per l’historiador olotí Miquel Puig i Reixach, i es podrà visitar a Can Trinxeria a Olot, a partir del 4 de setembre. La següent parada d’aquesta exposició itinerant serà Ripoll, i després arribarà a d’altres biblioteques gironines.