Notícies

La Generalitat delega a la Diputació de Girona la prestació del servei de suport a les biblioteques públiques

Foto : La Generalitat delega a la Diputació de Girona la prestació del servei de suport a les biblioteques públiques

El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, han signat un conveni de col·laboració en l’àmbit de la biblioteca pública a les comarques de Girona. D’acord amb el conveni, la Generalitat de Catalunya delega a la Diputació de Girona la prestació del servei regional de suport a les biblioteques públiques gironines.

La Generalitat transferirà a la Diputació una quantitat anual per a la prestació dels serveis delegats, que enguany serà de 640.000 euros i que se suma a la mateixa quantitat que ja aporta la Diputació per a la xarxa de biblioteques de la demarcació.

En concret, es deleguen a la Diputació de Girona les competències següents: la informació bibliogràfica i documental selectiva, la redistribució de fons, la coordinació del préstec interbibliotecari i el fons de suport al préstec. Aquestes competències se sumen a les pròpies de la Diputació, que són: l’adquisició de fons, el proveïment de catalogació centralitzada, l’elaboració del catàleg col·lectiu de lectura pública, i el suport tècnic i informàtic.

Les dues institucions també han acordat millorar les condicions dels Punts d’informació i lectura, els serveis bibliotecaris dels municipis més petits de 3.000 habitants, atès que el 79% dels municipis de la demarcació es troben en aquesta franja de població.

El conveni també fixa la col·laboració de les dues institucions en el Programa Específic de biblioteques per a la construcció o adequació d’equipaments, que es venia produint de facto des de 1994. Aquesta col·laboració estableix que a la subvenció de la Generalitat per a la construcció o millora d’una biblioteca (que pot arribar fins al 50%), se li suma una subvenció del 25% de la Diputació gironina. Aquest és un dels motius pels quals la demarcació de Girona té un percentatge més alt d’adequació total al mapa de lectura pública.

Les biblioteques públiques gironines
Actualment, hi ha 53 biblioteques públiques a les comarques gironines, un 20% de les quals (10) s’han inaugurat durant aquesta legislatura: Calonge, Torroella de Montgrí, Puigcerdà, Girona, Palamós, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Vidreres, Ripoll i L'Escala. Properament s'inauguraran nous equipaments a Sarrià de Ter, Lloret de Mar, Anglès i Llagostera.

L’any 2009 les biblioteques gironines van rebre 2,3 milions de visites i van prestar més d’1,6 milions de documents. L’any 2009 hi havia més de 276.000 usuaris de les comarques gironines amb carnet de les biblioteques públiques.

Entre el 2006 i el 2009, la Generalitat ha invertit 7,1 milions d’euros a la construcció i millora d’equipaments bibliotecaris a les comarques de Girona. En aquest mateix període, la inversió de la Diputació de Girona per a noves instal·lacions bibliotecàries va ser de 7,7 milions d’euros.

Només durant el 2009, la inversió de la Diputació de Girona a les biblioteques gironines va ésser de 781.000 euros per a la construcció de biblioteques (Anglès, Girona –Salvador Allende- Llagostera, Lloret de Mar i Sarrià de Ter), 665.911 en concepte de personal, 700.000 per fons documental i 10.000 euros en activitats.

 

Més informació: