Notícies

Commemoració dels cent anys de la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Aquest dijous ha tingut lloc l'acte central del centenari de la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. En la commemoració hi han participat: Albert Piñeira,  vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona; Carme Salamaña, alcaldessa de Santa Coloma de Farners; Josep Ferran Vives, director general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques; Cristina Ortuño, directora de CaixaBank Store a Santa Coloma de Farners; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Margarida Casacuberta, directora de la Càtedra Joan Vinyoli; Sílvia Sanahuja, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Carme Renedo, cap del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, i Uri Cabot Castells, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Santa Coloma, entre altres regidors i regidores del municipi.

La celebració s'ha iniciat amb una visita a l'Ajuntament i una visita guiada a la Biblioteca Joan Vinyoli abans dels parlaments institucionals. Un dels punts principals de l'esdeveniment ha estat l'homenatge i reconeixement a les antigues bibliotecàries i al personal especialitzat  vinculat, primer, a la Fundació Caixa de Pensions i, posteriorment, dins la plantilla de l'Ajuntament de Santa Coloma.

La biblioteca forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; és gestionada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i forma part del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO.

El vicepresident i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona ha assenyalat en la seva intervenció: «Santa Coloma de Farners va ser una de les ciutats catalanes que va gaudir d'un equipament pioner en la seva època. Cent anys més tard, a la ciutat i a tota la demarcació, tenim una extensa xarxa de biblioteques públiques que és un model de col·laboració entre les administracions. Però no ens hem d'adormir. Hem de continuar mantenint-la, ampliant-la i modernitzant-la. Perquè les biblioteques són un equipament cultural bàsic, potser el més bàsic i fonamental, i per això mateix també el més imprescindible».

Biblioteca Joan Vinyoli
El 29 de juny de 1923, va obrir les portes a Santa Coloma de Farners la primera biblioteca de la Xarxa de Biblioteques de l'Obra Social de "la Caixa". A partir del 2002, quan la biblioteca esdevé de titularitat municipal, passa a ser oficialment Biblioteca Joan Vinyoli.
Joan Vinyoli és considerat un dels poetes més importants, autèntics i comunicatius del segle XX. L'any 1991, a títol pòstum, va ser nomenat fill adoptiu de Santa Coloma.