Notícies

El Servei de Biblioteques presenta una nova edició del projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques

Foto : El Servei de Biblioteques presenta una nova edició del projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques

David Carabén, Lalo López, Paula Grande o Gemma Huguet són alguns dels artistes que participen en la vintena de propostes programades, amb sessions de discos, activitats de poesia i música o tallers sobre la gestió de la música en línia, entre d'altres

Aquest mes de març, el projecte de foment de la música a les biblioteques del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, 78 RPM, torna a oferir un conjunt d'activitats, com ara sessions de discos, cicles de poesia i música o tallers sobre la gestió de la música en línia, entre d'altres. Aquestes activitats en què participaran artistes com David Carabén, Lalo López, Paula Grande o Gemma Humet, entre d'altres, tindran lloc a set biblioteques de les comarques gironines entre el 2 i el 31 de març. 

Després d'una prova pilot l'any 2020, replantejada a causa de la pandèmia, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona continua apostant per fomentar la presència de la música a les biblioteques. Es tracta d'un projecte que va néixer  després de detectar un descens continuat de la demanda de CD en aquests equipaments a causa dels canvis tecnològics i d'hàbit de consum dels usuaris. Per això, es va iniciar un replantejament de les àrees de música partint de la idea que la presència de la música a les biblioteques no pot anar lligada a la vigència d'un format concret. 

Així doncs, per continuar garantint que la música tingui un lloc als equipaments, independentment del  format, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports), els espais (amb el foment de zones d'escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic) i la creació d'una xarxa d'activitats en biblioteques d'arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals.

Set biblioteques de les comarques gironines

Per a aquest mes de març, s'han programat una vintena d'activitats a set biblioteques: a Girona, Caldes de Malavella, Calonge, Ripoll, Blanes, la Bisbal d'Empordà i Figueres, que acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format, dirigides a tot tipus de públic. Tres sessions al voltant d'un mateix fil conductor, que comptaran amb la participació d'artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i municipals dels mateixos municipis. 

Així, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres comptarà amb l'activitat Sessions LP, un cicle d'audicions comentades d'àlbums clàssics del rock i de la música popular, amb Lalo López (Fundación Tony Manero), Paula Grande i Joanjo Bosk. Una activitat que compta amb la col·laboració de La Marfà - Centre de Creació Musical, la Biblioteca Salvador Allende de Girona i la Casa de la Música del Gironès, i que també  es durà a terme a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella, amb Lalo López (Fundación Tony Manero), Paula Grande i l'artista local Jesús Moll Fly (Ja t'ho diré).

La Biblioteca Lambert Mata de Ripoll durà a terme l'activitat Cinema i música, a càrrec de Josep Mir, amb dues sessions dedicades a pel·lícules que s'han fet a partir d'obres de teatre musical i a musicals creats directament per a cinema. Una activitat amb la col·laboració del Museu del Cinema de Girona. La tercera proposta és un col·loqui sobre la pel·lícula Once, de John Carney, a càrrec de Ramon Musach. 

Pel que fa a la Biblioteca Comarcal de Blanes, s'hi podrà veure Del poema a la cançó, un cicle ideat per l'Escola Municipal d'Humanitats de l'Ajuntament de Girona (Centre Cultural La Mercè) en què poesia i música es donen la mà per descobrir-nos com els músics d'avui interpreten la poesia catalana contemporània. David Carabén i Margarida Casacuberta desgranaran la poesia de Joan Vinyoli, i Gemma Humet i Pere Martí oferiran la poesia cantada de Joana Raspall. També es podrà veure la proposta local Notes de Veu, a càrrec del taller El plaer d'escriure i el grup Tres voltes rebel.

La Biblioteca Lluïsa Duran de Bisbal d'Empordà comptarà amb Estils musicals, instruments en mà, amb la participació d'Ismael Berenjena, que desgranarà la història de la guitarra rock; Enric Bassacoma, amb la història de la música clàssica mitjançant el contrabaix, i la història de la música electrònica de ball, amb Xavier Riembau. Aquesta mateixa activitat es podrà seguir a la Biblioteca Pere Caner de Calonge, on també oferiran la història del funk, amb Lalo López, i la història del rock amb Carles Ribas, Litus. 

A la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola s'hi oferirà Música en línia, dues sessions a càrrec de Jordi Novell que exploraran com gestionar la música present en el món digital, així com descobrir nova música a partir de prescriptors, recomanacions i llistes referencials. En aquest sentit, la tercera activitat serà a càrrec de Marta Bramon i Lídia Noguerol, bibliotecàries i musictecàries, que parlaran sobre les seccions d'audiovisuals a les biblioteques del futur, i quins recursos gratuïts s'ofereixen actualment a nivell de continguts musicals. 

Les activitats són gratuïtes, amb limitació d'aforament.

78 revolucions per minut 

El 78 és el número de la Classificació Decimal Universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà), que s'utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I RPM fa referència a l'acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut.

Documentació