Notícies

El projecte «78 RPM. Foment de la Música a les biblioteques» de la Diputació de Girona reprèn la programació

Foto : El projecte «78 RPM. Foment de la Música a les biblioteques» de la Diputació de Girona reprèn la programació

Les activitats, que havien començat el 20 d'octubre i es van aturar arran de les noves mesures per contenir la COVID-19, es podran seguir en línia a www.bibgirona.cat i, quan sigui possible, també de manera presencial a les vuit biblioteques participants

Núria Graham, Gerard Quintana, El Petit de Cal Eril, Mazoni, Roger Mas i Lídia Pujol són alguns dels artistes que participen en la vintena d'activitats programades, que van des de sessions de discos fins a presentacions de llibres, passant per cicles de poesia i música, entre d'altres

El projecte «78 RPM. Foment de la música a les biblioteques» del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona reprèn la seva programació aquest dijous, 12 de novembre, i n'adapta el format. Les activitats es podran seguir en línia des de www.bibgirona.cat i també, quan sigui possible, en format presencial a les mateixes biblioteques.

Fins a mitjan desembre, el projecte ha programat una vintena d'actes en vuit biblioteques d'arreu de les comarques gironines, com sessions de discos, presentacions de llibres o cicles de poesia i música, amb artistes com Núria Graham, Gerard Quintana, El Petit de Cal Eril, Mazoni, Roger Mas i Lídia Pujol, entre d'altres.

Fomentar la difusió i la presència de la música a les biblioteques és l'objectiu de «78 RPM», un projecte nascut al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona després de detectar un descens continuat del préstec de CD als equipaments públics, a causa dels canvis tecnològics i d'hàbits de consum dels usuaris.

Per mantenir-hi la presència de la música, independentment del seu format, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi dels catàlegs, visibilitzant els artistes locals i/o emergents i apostant per la convivència dels suports); els espais (fomentant zones d'escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic), i la creació d'una xarxa d'activitats en biblioteques d'arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals. Aquesta línia de treball parteix de la idea que, com qualsevol altra manifestació artística o cultural, la presència de la música als equipaments públics no pot anar lligada a la vigència d'un format concret.

En aquesta ocasió, s'han programat una vintena d'activitats a vuit biblioteques de les comarques gironines: Girona, Caldes de Malavella, Calonge, Ripoll, Puigcerdà, Blanes, la Bisbal d'Empordà i Figueres. Les propostes es van iniciar el 20 d'octubre i ara es reprenen en línia després de quedar en suspens a causa de les noves mesures aplicades per les autoritats sanitàries per controlar la COVID-19.


Les activitats

Així, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres presentarà «Sessions LP», un cicle d'audicions comentades d'àlbums clàssics del rock i de la música popular, que dirigiran Carles Pujol, Jaume Pla (Mazoni) i Cala Vento. L'activitat compta amb la col·laboració de La Marfà - Centre de Creació Musical, la Biblioteca Salvador Allende de Girona i la Casa de la Música del Gironès, i també es realitzarà a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella, amb Rubén Pozo (El chico con la espina en el costado), Núria Graham i Joana Serrat, i a Puigcerdà, amb Arnau Obiols i Albert Martínez.

La Biblioteca Lambert Mata de Ripoll i la Biblioteca Comarcal de Blanes duran a terme l'activitat «BSO. Música i cinema», a càrrec de Salvador Angel Batlle, amb la col·laboració del Museu del Cinema. Aquesta proposta analitza la presència, la relació i l'evolució de la música en el cinema a partir de les bandes sonores de diverses pel·lícules.

Pel que fa a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà, ha programat el cicle «Del poema a la cançó», ideat per l'Escola Municipal d'Humanitats de l'Ajuntament de Girona (Centre Cultural La Mercè), en què poesia i música es donen la mà per descobrir-nos com els músics d'avui interpreten la poesia catalana contemporània. En aquesta ocasió hi participaran Quico Pi de la Serra i Margarida Casacuberta (poesia cantada d'Ovidi Montllor), Roger Mas i Carme Torrents (cantar el cel de Verdaguer), i Lídia Pujol i Caterina Riba (Maria Mercè Marçal). Aquesta activitat també es durà a terme a la Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge, amb Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i Jaume Aulet (poesia cantada de Pere Quart), i David Carabén i Margarida Casacuberta (Joan Vinyoli).

Finalment, a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, es podrà continuar amb la proposta ja iniciada «Músics de llibre», amb la presentació d'obres literàries escrites per destacats músics de l'escena actual: Marc Ros (Sidonie), amb El retorn d'Abba; David Carabén (Mishima), amb La forma d'un sentit, i Gerard Quintana (Sopa de Cabra), amb Entre el cel i la terra.

Les activitats, programades fins a mitjan desembre, es duran a terme en línia i es podran seguir a través de l'enllaç www.bibgirona.cat i, en cas que es puguin realitzar presencialment, tindran lloc a les mateixes biblioteques. Les inscripcions per a les activitats presencials són gratuïtes i es podran formalitzar als mateixos equipaments.


78 revolucions per minut

El 78 és el número de la Classificació Decimal Universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixe¬ment humà) que s'utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I 78 RPM fa referència a l'acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut.