Notícies

Inauguració de les obres de restauració del castell de Cervià de Ter

Foto : Inauguració de les obres de restauració del castell de Cervià de Ter

Diumenge passat es va inaugurar la restauració del castell de Cervià de Ter. L’objectiu principal de les obres ha estat assegurar la conservació del conjunt fortificat, valorar-lo i assegurar-ne l’estudi i la visita. S’ha recuperat l’estabilitat dels murs de pedra, netejat i restaurat tot el conjunt, creat un mirador i dotat d’il•luminació. Paral•lelament a les obres de consolidació, també s’hi ha fet una intervenció arqueològica. 

L’acte d’inauguració va comptar amb la participació de Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació de Girona; Francesc Ten, director territorial de Cultura de la Generalitat a Girona; Roser Estanyol, alcaldessa de Cervià de Ter, i Miquel Camacho, director de la xarxa AP-7.

Fermí Santamaria va destacar que «l’objectiu principal de les obres ha estat assegurar la viabilitat de dos elements del conjunt monumental: la visita i l’estudi. Es vol que qualsevol visitant pugui fer-se una idea general de l’estructura original del conjunt». Santamaria també va remarcar la voluntat de la Diputació de donar suport a totes aquelles iniciatives que, com la recuperació del castell, valoren el patrimoni històric dels municipis. 

Després de l’acte d’inauguració, va tenir lloc una representació musical a càrrec de la Jove Orquestra del Gironès (JOG), visites guiades al monestir romànic de Santa Maria de Cervià, un dinar popular i una actuació de la colla castellera Vailets de l’Empordà. Aquestes activitats s’emmarquen en el conjunt d’actes que conformen la sisena Diada del Castell, que es va celebrar dissabte i diumenge passats.

Un castell documentat des de l’any 1024

La restauració recupera i valora el conjunt fortificat, documentat des de l’any 1024. El projecte ha permès redescobrir aquest conjunt malmès tant pel pas del temps com per les deformacions dels murs de pedra i del creixement dels arbres de l’entorn. De fet, les restes del monument eren pràcticament invisibles des del municipi i només es podien veure alguns murs dispersos pel cim del turó. Ara, en canvi, qualsevol visitant pot fer-se una idea general de l’estructura original del conjunt, on el castell era l’element predominant del turó i actuava com a punt de control i vigilància del territori.