Notícies

Inaugurada l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna» 

Foto : Inaugurada l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna» 

Aquest dimarts, 21 de març, s’ha inaugurat l’exposició «Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna», sobre el treball fet des del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, que inclou 220 peces trobades durant el procés de recuperació arquitectònica i arqueològica al llarg de 10 anys al castell de Rocabruna.

L'exposició, inaugurada pel president de la Diputació de Girona, amb l’assistència del vicepresident responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, i els comissaris, Bibiana Agustí i Lluís Bayona, il•lustra la vida a la Catalunya dels s. XIV i XV a través d’eines metàl•liques sorprenentment ben conservades.

Durant la inauguració s’ha destacat que el projecte, iniciat el 2006 com a simple consolidació d’urgència d’alguns paraments del castell, ha esdevingut un veritable procés de redescoberta arqueològica d’una de les fortificacions d’època medieval més importants de Catalunya. L’excavació de la gran sala del recinte jussà ha proporcionat un dels conjunts de materials metàl•lics més significatius dels darrers anys. Aquell projecte inicial va donar pas a diverses intervencions arqueològiques que han tret a la llum, al llarg de la darrera dècada, una gran quantitat d'objectes de tot tipus, molts dels quals metàl•lics, que un cop restaurats han quedat com a testimoni de la vida al castell –fortalesa militar, però també centre d'activitat comercial.

Lluís Bayona, director tècnic de l’obra, ha assenyalat que a causa de les dificultats d’accés al castell bona part del material s’hi va haver de portar amb helicòpter. Així mateix, ha explicat que aquesta antiga fortalesa medieval permetia controlar els passos pirinencs que comunicaven el Ripollès i la Garrotxa amb la Catalunya del Nord. La inversió econòmica feta per la Diputació al llarg d’aquests 10 anys d’excavacions ha estat de 677.000 €, dels quals 369.000 € (54 %) es van destinar al cost de l’obra, 217.000 € (32 %) als treballs d’arqueologia, 33.000 € (5 %) a la restauració de peces i 58.000 € (9 %) a l’exposició.

«Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna» comença amb una introducció sobre la història del castell i la descripció dels seus elements principals. L’exposició s’estructura en àmbits segons una classificació de la vida quotidiana de les persones que vivien al conjunt medieval i segueix amb la descripció de la vida a la fortalesa. A L’hora de menjar es mostren una cassola de coure, un trípode per a la llar de foc i un setrill de ceràmica; a L’hora de jugar hi ha el bec d’un flauta, un tauler per jugar al marro i fitxes de tric-trac; a L’hora de lluitar, entre altres objectes, es mostren un casc, un escut i una daga; en altres àmbits de l’exposició, com L’hora de segar, de llaurar o de pasturar hi podem trobar peces característiques de cada moment, i altres objectes quotidians per a les hores de mercadejar i de treballar. Mitjançant diversos ornaments i objectes per cosir també es mostren aspectes de la intimitat i la vida de les dones del castell.

Als mesos d’abril i maig hi haurà activitats paral•leles: un cicle de conferències que inclourà «Treballs arqueològics al castell de Rocabruna» a càrrec de Bibiana Agustí i «Restauració del castell de Rocabruna» a càrrec de Lluís Bayona; la presentació de la pel•lícula L’ofici de les armes a càrrec de Lluís Buscató,i L’estudi de l’armament del castell de Rocabruna a càrrec de Sylvain Vondra.

En l’acte d’inauguració, el president va convidar tothom a veure aquest tresor d’objectes medievals descoberts al llarg d’una dècada d’excavacions al castell de Rocabruna, al Ripollès, que per primera vegada s’exhibeix en una exposició que ens parla de la vida quotidiana a la Catalunya del segle XIV i XV.

L’exposició es podrà visitar del 21 de març al 27 de maig de 2017.

Més informació al web d’exposicions: 

http://www.ddgi.cat/exposicions