El passat dijous, 23 de setembre de 2010, el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Roger Zamorano, va realitzar una visita d’obres a tres monuments de l’Alt Empordà en els quals el Servei de Restauració i Monuments de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Girona està col.laborant en la seva restauració”.
El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura de la Diputació de Girona ha explicat que aquests treballs de restauració “són una aposta pel patrimoni com a valor social, cultural i econòmic”.
Avinyonet de Puigventós: restes de la vil·la romana de Mas Pau
Les obres han consistit en el condicionament i l’adequació de l’antiga vil·la romana de la Font del Vilar per obrir-la al públic perquè pugui ser visitada. Aquesta obra està en la darrera fase d’execució: panells informatius, il·luminació i mobiliari.
Inversió: del 2008 al 2011 - 64.166,00 euros. Diputació (50.000 euros) i Ajuntament (14.166 euros)
Descripció: Antic establiment agrícola romà, amb una llarga ocupació, atès que presenta elements arqueològics que van del segle i al v. Cal destacar les restes d’unes petites termes annexes a l’edifici residencial. La zona agrícola de la vil·la va desaparèixer amb la urbanització de la zona als anys noranta (tot i que es va poder excavar).
Pont de Molins: església de Santa Maria del Roure
El projecte s’ha centrat en la rehabilitació de l’antiga església, en la consolidació d’edificis que conformen el priorat i en l’adequació per a la visita del conjunt. Fins ara, la Diputació de Girona i l’Ajuntament han finançat les fases de restauració que hi ha hagut, i en la fase següent també hi intervindrà la Generalitat a través de l’INCASOL.
Inversió: del 2007 al 2011 - 333.970,59 euros. Diputació (162.000,00 euros), Generalitat i Ajuntament
Descripció: Antiga canònica de Sta. Maria del Roure, edifici d’estil gòtic bastit al segle xv, però amb restes anteriors d’època romànica.
Viladamat: Sant Feliu de la Garriga
La restauració ha consistit en la realització de campanyes arqueològiques i en la consolidació del monument (reparació de la coberta) per adequar-lo a la visita. Es té previst que a finals d’any hi hagi una petita intervenció arqueològica de continuació a l’interior de la nau.
Inversió: del 2006 al 2009 - 177.361,12 euros. Diputació 159.000,00 euros i Ajuntament
Descripció: Edifici religiós bastit originalment al segle xi en estil romànic que va ser dessacralitzat a finals del segle xviii i venut al propietari del castell annex, que el va utilitzar com a magatzem.
Més informació: