Notícies

Comença el FASTT 2024 a Sant Climent Sescebes amb un dels espectacles de «Micropobles a escena» 

Foto : Fotografies: organització FASTT

El festival se celebrarà del 29 de juny al 28 de juliol en onze micropobles de la comarca de l'Alt Empordà

El diputat delegat d'Assistència als Municipis, Serveis Generals i Suport a Entitats Locals de la Diputació de Girona, Joan Plana, participa en l'acte inaugural

La proposta escènica s'ha preparat durant tot el mes de juny en els pobles integrats al FASTT gràcies a la dinamització de la companyia de Mariona Castillo i Bea Vergés

Aquest dissabte ha tingut lloc a Sant Climent Sescebes la festa inaugural del FASTT 2024, el festival d'arts escèniques de l'Empordà. 

Com el darrer any, en aquesta inauguració s'ha presentat la nova proposta de «Micropobles a escena», que impulsa el FASTT per incentivar la participació ciutadana en els micropobles on té lloc el festival. 

Amb aquesta iniciativa, el festival proposa als veïns d'aquests pobles crear una peça escènica des de zero guiats per una companyia professional, que en aquesta ocasió la formen Mariona Castillo i Bea Vergés. 

Per a aquesta edició, el FASTT proposa jugar amb la veu, el cos i el cant a través del projecte «VACA, pràctiques per a l'artista escènicx». Mitjançant pràctiques corporals, vocals i creatives se cerca la particularitat i la riquesa de cada expressió, donant forma a una sèrie de jocs i pautes que es presenten a escena. Els assajos van tenir lloc de l'1 al 28 de juny, avui se n'ha fet la primera representació a la festa inaugural, i se'n faran dues més el 6 i el 13 de juliol per diferents pobles del FASTT. La proposta, que s'ha pogut veure abans d'iniciar-se la programació professional, és gratuïta per als espectadors. 

El FASTT és un festival d'arts escèniques desenvolupat en xarxa amb onze dels micropobles de l'Alt Empordà. Enguany arriba a la cinquena edició programant dotze espectacles als municipis d'Agullana, Garrigàs, Ordis, Pont de Molins, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür.

El festival ofereix una experiència única que combina arts escèniques i territori, i es converteix així en una alternativa d'oci cultural per a les nits d'estiu empordaneses.

La festa inaugural ha comptat amb la participació d'Anna Torrentà, delegada del Govern de la Generalitat a Girona; Joan Plana, diputat de la Diputació de Girona; Anna Palet, consellera del Consell Comarcal de l'Alt Empordà; Maria Creuet, vocal de la Junta de l'Associació de Micropobles; Marc Sala, alcalde de Sant Climent Sescebes; Rebecca Alabert, directora del FASTT, i representants de l'Associació de Micropobles i dels ajuntaments que formen part del festival.

La companyia navarresa Led Silhouette, amb Marcos Morau (Los perros), i les mallorquines Hotel Iocandi (Peix), i D'es Tro (Poi), portaran aquest estiu els seus muntatges al FASTT. En el cas d'Hotel Iocandi, l'espectacle serà el primer cop que es veurà a les comarques gironines. També són estrena a les comarques Adeu, Jane!, de Binomi, i Assajar és de covards, de la companyia Casa Real.

Lady Panda, de Mumusic Circus i Clara Poch (Premi Zirkòlika al millor espectacle de circ de sala 2023); Iaia, de Mambo Project (Premi del Públic del FITT), i Solar, de Mos Maiorum (nominada als Premis Max 2024 a la millor autoria revelació), són tres obres distingides que juntament amb Veus que no veus, de Pepa Plana; You say tomato, de Sala Trono; La punta del meu nas, de Kolektivo Konika, i Picnic on the moon, de Júlia Godino i Alexa Moya, completen el cartell del FASTT.

El projecte aposta per descentralitzar l'exhibició cultural i per apropar la cultura a les zones rurals, concretament als municipis de menys de mil habitants.

El diputat Joan Plana ha destacat en la seva intervenció: «Des de la Diputació de Girona, sabem que la cooperació entre municipis és la clau per avançar en el dia a dia dels micropobles. I aquesta complicitat també és fonamental per poder oferir una experiència cultural de qualitat, no només als habitants de cada municipi, sinó a qualsevol persona del país que estigui interessada en les arts escèniques i la cultura en general». 

Així mateix ha remarcat: «Un dels objectius del FASTT és situar els pobles participants en el mapa cultural estiuenc de la demarcació de Girona i convertir-los en un punt d'interès cultural a la comarca, així com a la resta del país, amb l'objectiu de generar una millora en l'àmbit cultural i social». 

Finalment, dirigint-se a l'organització, ha afegit: «Com a diputat delegat d'Assistència als Municipis, confirmo que apostar per les zones rurals, per aconseguir que diversos micropobles tinguin accés a la cultura de la mateixa manera que altres municipis més grans o propers a les zones urbanes, és una prioritat. I sabem que els organitzadors potencieu aquest vincle amb els municipis per tal de desenvolupar el festival i millorar l'accés a la cultura i a les activitats d'oci en els espais públics d'aquests pobles».

Podeu consultar la programació a: www.fastemporda.cat