Notícies

Presentació de Mieres, la nova monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotos: Pere Duran / Nord Media

La presentació ha tingut lloc a l'església de Santa Maria de la Romeria de Mieres, amb la participació del president, Miquel Noguer

El volum Mieres és el número 230 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i el 134 de la sèrie «Monografies» 

Aquest dissabte, 14 d'octubre, ha tingut lloc la presentació de la monografia dedicada al municipi de Mieres, escrita per Guerau Palmada i editada per la Diputació de Girona dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

La presentació ha anat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcaldessa de Mieres, Núria Martínez; l'autor de l'obra, Guerau Palmada; la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil, i Ernest Costa, que ha conduït l'acte.

Aquesta monografia recull d'una manera resumida i amena la història de la vall de Mieres, però també d'altres indrets emblemàtics del terme, com Santa Maria del Freixe o la serra de Finestres. 

L'obra ofereix per primer cop un estudi conjunt dels fets històrics més rellevants del poble: des d'episodis dels orígens, amb la talaia ibèrica de la Palomera, la formació dels nuclis altmedievals i les guerres carlines amb ampli suport dels mierencs, fins a d'altres de poc coneguts de la Guerra Civil. 

Aquesta obra és fruit d'una investigació exhaustiva en arxius i publicacions, i també a partir de testimonis orals, que s'ha dut a terme els darrers anys i en què s'han implicat estudiosos i veïns del poble.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha exposat en la seva intervenció que: «Ja tenim una monografia del municipi de Mieres. Amb el guiatge i l'expertesa de l'autor, Guerau Palmada, aquesta monografia recull la història del nostre poble. Una història explicada per cadascun de nosaltres. Amb aquest llibre recorrerem, a través dels propis records, tots i cadascun dels racons del municipi, i ens endinsarem en el passat comú i en el nostre present».

«Els que som fills de Mieres i els que s'han fet seu aquest poble, ens sentim atrets per aquesta terra, i estem agraïts de poder resseguir els camins del passat a través del coneixement i la passió de Guerau Palmada», ha afegit el president Noguer.

I ha conclòs: «Segur que aquest llibre farà que la gent estimi tots els paratges que són part de la història del municipi i que, d'aquesta manera, es mantingui viva la memòria del poble de Mieres».

 

L'autor

Guerau Palmada i Auguet (Banyoles, 1974) és llicenciat en història de l'art, màster en gestió del patrimoni cultural i professor de secundària i batxillerat. Ha escrit diversos llibres sobre Banyoles i el Pla de l'Estany de temàtica històrica i patrimonial, ha comissariat exposicions de cultura popular i ha publicat articles per a l'Institut d'Estudis Gironins, l'Institut d'Estudis Empordanesos i el Centre d'Estudis Comarcals, així com a la Revista de Girona, la Revista d'Història Agrària i la Revista d'Etnologia de Catalunya. També publica, des de fa anys, a Les Garrotxes, revista de la qual és el coordinador de patrimoni.

 

La col·lecció

El volum Mieres és el número 230 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 134 de la sèrie «Monografies». 
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic. 

 

La coberta

La coberta del llibre mostra una imatge del poble de Mieres, amb l'església de Sant Pere.