Notícies

Cinquena edició dels Concerts a Cegues amb actuacions sorpresa en espais singulars de Girona

Foto : Cinquena edició dels Concerts a Cegues amb actuacions sorpresa en espais singulars de Girona

La vicepresidenta segona, M. Àngels Planas, participa en la presentació d'aquesta nova edició de concerts de petit format organitzats per La Tornada

Aquest matí a l'Ajuntament de Girona s'ha presentat la cinquena edició del festival de música Concerts a Cegues, amb la participació de la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director artístic dels Concerts a Cegues, Pau Planas.

Concerts sorpresa, sense equip de so i en espais singulars de Girona per a un màxim de cinquanta espectadors: aquesta és la recepta dels Concerts a Cegues, organitzats per La Tornada, que un any més proposarà un joc on l'espectador assistirà a la cita sense saber quin artista anirà a escoltar. En els últims anys, el públic ha pogut sentir Judit Neddermann cantant al soterrani de la catedral de Girona o David Carabén, líder de Mishima, fent un recital a la presó del Museu d'Art per a trenta espectadors. 

Tot això s'ha traduït en una proposta d'èxit que en les últimes tres edicions ha penjat el cartell d'entrades exhaurides a tots els concerts. Aquest any, el festival estrena noves ubicacions i visitarà per primera vegada el micvé del Museu d'Història dels Jueus de Girona, el Vestíbul Institucional Narcisa de Caramany i Fontdevila de l'antic Hospital de Santa Caterina i l'espai de cotreball cooperatiu Cooking Girona. Amb aquestes noves ubicacions, els Concerts a Cegues reforcen la idea de seguir descobrint nous espais de la ciutat i obrir el festival a ubicacions de gran importància històrica i social. 

Més enllà dels tres espais anteriors, que s'estrenen en aquesta edició, els Concerts a Cegues en descobriran un de nou a la catedral de Girona. Després de passar pels soterranis i el claustre del temple, aquest any el festival visitarà la sala Vitralls, on es pot trobar el vitrall figuratiu més antic de Catalunya. 

A més, el festival repetirà les visites al refugi antiaeri, els Banys Àrabs i la presó del Museu d'Art, que ja havien acollit concerts el 2022, i tornarà a espais que havien estat seu dels Concerts a Cegues en edicions anteriors com són la Casa Masó i la capella de Sant Jaume. Aquesta cinquena edició, per tant, comptarà amb nou espais que oferiran un total de setze concerts -a la majoria dels espais hi haurà doble sessió- entre l'11 de novembre i el 2 de desembre.

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha destacat en la seva intervenció: «A la Diputació de Girona estem especialment satisfets de col·laborar cada any amb el festival, dins de la nostra tasca de dinamització i difusió cultural. I de contribuir, d'aquesta manera, a aconseguir que Girona i comarques -tan riques culturalment parlant- es vagin consolidat com un dels grans epicentres de la música a Catalunya».
«Creiem que la música, com la cultura en general, val la pena estimular-la. Sobretot quan es tracta de models de festivals que, tot i que es pretén que arribin a un públic cada cop més ampli, no són particularment majoritaris», ha afegit Planas.

La programació, que és secreta i no es coneixerà fins que arribi cada concert, seguirà la línia proposada els últims anys, amb artistes consolidats i de renom dins l'escena catalana, i alhora propostes emergents que estan cridades a ser les veus del futur a casa nostra. Tots els concerts, a més, es faran en espais interiors i sense equip de so, seguint una de les màximes del festival. 

Les entrades per als concerts ja estan a la venda i es poden comprar a tickets.latornada.cat a un preu de 10 euros. 

 

Cultura per a tots els públics 
Un any més, els Concerts a Cegues també tindran una vessant social, amb vetllades destinades a fer arribar la cultura a aquells públics que en queden exclosos. El festival va estrenar aquesta iniciativa el 2021 i aquest any portarà dos concerts a residències per a gent gran. La iniciativa s'ha treballat conjuntament amb els Serveis Territorials de Drets Socials a Girona de la Generalitat de Catalunya i oferirà concerts exclusius per a les persones residents i els familiars. 

 

Totes les dates dels Concerts a Cegues 

  • 11 de novembre: Casa Masó
  • 11 de novembre: Micvé (Museu d'Història dels Jueus)
  • 12 de novembre: Antic Hospital de Santa Caterina
  • 18 de novembre: Refugi antiaeri
  • 18 de novembre: Banys Àrabs
  • 19 de novembre: Capella de Sant Jaume
  • 25 de novembre: Sala del Tinell (catedral de Girona)
  • 26 de novembre: Presó del Museu d'Art de Girona
  • 2 de desembre: Cooking Girona