Notícies

Inauguració de l'exposició «Homo Ludens. Videojocs per entendre el present»

Foto : Fotògraf: Pere Duran / Nord Media

 

La vicepresidenta M. Àngels Planas ha participat en la presentació de la temporada d'activitats 2023-2024 del CaixaForum Girona

L'exposició analitza el fenomen dels videojocs com a indústria, mitjà de comunicació i expressió artística en la societat actual 

Aquest dimarts al vespre s'ha inaugurat l'exposició «Homo Ludens. Videojocs per entendre el present», comissariada per Luca Carrubba i dissenyada per l'estudi Domestic Data Streamers. En l'acte, hi han participat M. Àngels Planas, vicepresidenta segona de la Diputació de Girona; Lluc Salellas, alcalde de Girona;  Anna Colomer, directora de CaixaForum Girona, i  Luca Carrubba, comissari de l'exposició.

La mostra proposa una mirada antropològica als videojocs, un fenomen cultural, estètic i artístic essencial en la cultura de masses contemporània.

L'exposició analitza els videojocs com a indústria, com a mitjà cultural i com a proposta creativa, a partir d'exemples concrets de videojocs i obres d'art contemporani. Inclou obres d'artistes com Bill Viola i la barcelonina Mónica Rikic, entre d'altres, i ofereix un recorregut interactiu i innovador, en què els espectadors són protagonistes d'una experiència ludificada i participativa.

Pels organitzadors, la tesi de l'exposició constata l'existència d'un món en el qual vida i joc estan cada vegada més relacionats. De fet, actualment, juguem, sense adonar-nos-en, quan viatgem, quan aprenem o fins i tot quan ens enamorem.

La vicepresidenta de la Diputació de Girona M. Àngels Planas ha destacat en la seva intervenció que «conèixer com han evolucionat aquests jocs ens permet reflexionar sobre el paper central del joc en la nostra cultura, i ens ajuda a entendre el present. És una manera de reconèixer el pols de la societat».

«Observar els canvis que hi ha hagut en els codis visuals que s'han anat utilitzant ens ha de portar a reflexionar sobre com haurien de canviar les estratègies comunicatives, tant en la cultura com en la política, en l'economia, en les noves relacions socials, en els diferents moments lúdics...»

«A la Diputació de Girona estem especialment satisfets de contribuir, amb la nostra tasca de dinamització i difusió cultural, a un acostament transversal i multidisciplinari al moment actual: l'època del videojoc.»

La mostra reuneix cinquanta-cinc peces de vint-i-vuit creadors, entre videojocs, fotografies, escultures, vídeos i instal·lacions, i es podrà visitar fins al 18 de febrer de 2024.