Notícies

Recepció institucional en la 41a edició del festival de dansa d'arrel tradicional Ésdansa de les Preses

Foto : Fotos: Ésdansa

El festival, en el qual col·labora la Diputació de Girona, és un referent a tot el país en cultura tradicional i popular 

Hi participa el vicepresident quart i diputat de Cultura, Jordi Camps

El vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, va participar aquest dissabte a la recepció institucional que l'Ajuntament de les Preses i els organitzadors del festival de dansa d'arrel tradicional Ésdansa van oferir a les institucions que hi col·laboren.

A l'acte hi van intervenir l'alcalde de les Preses, Albert Danés; la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, Roger Casalprim. També hi va assistir la diputada de la Diputació de Girona Imma Muñoz. Seguidament, a les deu de la nit, van visitar el Recinte Ésdansa, on han pogut gaudir de l'espectacle Danses del món, amb Viorica (Moldàvia), Compañía de Tango Julio Sosa (Uruguai), Crane (Uganda) i l'Esbart Marboleny.

El festival va començar a la localitat garrotxina el 21 d'agost i es va tancar el diumenge 27 d'agost, amb actuacions de grups i artistes locals i internacionals.

En la seva intervenció, el vicepresident Jordi Camps ha lloat la tasca dels organitzadors per «conservar el nostre patrimoni cultural i tradicional i apostar per traslladar-lo a les generacions futures. Teniu tot el suport des de la Diputació de Girona». 

Com sempre, Marboleny, l'entitat impulsora, busca la innovació any rere any. En aquesta ocasió el festival ha donat protagonisme als nous talents amb l'itinerari Joves i Arrel, posant l'accent en una nova generació d'artistes que es dediquen professionalment a la dansa i que han creat els seus espectacles a partir de la dansa d'arrel tradicional catalana. 

També han apostat per les xerrades («Parlem de¿») i per espectacles realitzats per grups joves i emergents: Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cosidó i la companyia MINIMíssima; L'hereu Riera, de Pere Seda; Flor de maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández, o Lo Faunal, de Pol Jiménez. 

Un altre dels itineraris de què s'ha pogut gaudir en aquesta edició del festival és el Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel, on s'inclouen els espectacles que reben mentoria artística dins el pla d'impuls de la Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània que se celebra a Manresa. Així mateix, s'ha pogut gaudir dels espectacles Raepte, ofert per l'Esbart Manresà; Testimoni, de l'Esbart Santa Tecla, o Era, de l'Esbart de Rocasagna i Quim Bigas, que va ser la proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé. 

En aquesta edició, el festival ha volgut destacar el nou espectacle del grup Marboleny Beta, Voluxa, que es basa en la bruixeria i que s'ha vist de nit i a l'aire lliure, o Solc, un espectacle de dansa de l'Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols a partir de l'Obra del cançoner popular

El festival l'organitza el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de les Preses i el Ministeri de Cultura i Esports.