Notícies

FITAG 2023: l'inici d'una nova era teatral

Foto : Fotògraf Eddy Kelele

El festival se celebrarà del 22 al 26 d'agost a Girona, amb el lema «El FITAG surt al carrer»

El FITAG posa l'accent en la I d'internacional. Companyies d'arreu del món proposen disciplines teatrals innovadores per al seu pas pel Festival  

El FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona), que se celebrarà del 22 al 26 d'agost a Girona, amb el lema «El FITAG surt al carrer», sorprèn enguany amb una edició especial que transformarà el paisatge urbà de Girona en un gran escenari per a les arts escèniques. 

En la seva vint-i-tresena edició, el festival acollirà les representacions de catorze companyies, entre les quals destaquen agrupacions internacionals de Polònia, Romania, Colòmbia, Rússia i Grècia, així com companyies de la península, de Galícia, Andalusia o Múrcia, i diverses companyies catalanes i gironines. Amb aquesta iniciativa, el FITAG consolida la seva posició com un dels festivals de referència en l'àmbit teatral amateur internacional.

A la presentació hi ha participat Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona; Quim Ayats, segon tinent alcalde i regidor de cultura de l'Ajuntament de Girona; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Laia Claver, portaveu del FITAG. També hi ha assistit: Sergi Font, regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la ciutadania de l'Ajuntament de Girona; Sònia Sarola, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Llançà; Joan Castillo, tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Vidreres; Sergi Mir, tinent alcalde de l'Ajuntament de Caldes de Malavella; Albert Johé, director en funcions de la Casa Cultura de Girona; Elena Carmona, directora del Teatre Municipal de Girona; Íngrid Baraut, comunicació del Teatre Municipal de Girona; Isidre Hernández, director El Galliner; Agnès Chiva, de l'Associació Gironina de Teatre; Josep Ferrer, director del Centre Cultural La Mercè; Sílvia Planas, comunicació de l'Ajuntament de Girona; Carme Irla, comunicació i activitats del Museu d'Història de Girona: Magda Vila, responsable de comunicació i formació de la Generalitat de Girona; Jordi Ferragut, de la companyia Maçateatre; Aida Badosa, de la companyia Fepipes.

Un relleu generacional que comença amb força
El FITAG, reconegut com un dels festivals més importants de les arts escèniques amateurs des de l'any 2000, canvia la seva coordinació. Aquest any, un grup d'entusiastes i apassionats, que anteriorment havien estat membres del festival, assumeixen la responsabilitat de dirigir una nova edició d'aquest esdeveniment teatral emblemàtic a la ciutat de Girona. L'objectiu d'aquest nou equip és aportar una perspectiva innovadora i impulsar una renovació que fomenti la democratització i la participació de tota la ciutadania en el festival. Amb aquesta visió fresca, es busca donar un nou impuls al FITAG, acollir noves propostes artístiques i involucrar un públic més ampli en aquesta celebració teatral.

L'Envelat: un espai escènic que farà vibrar la ciutadania
Com a novetat, hi haurà un nou espai escènic, situat davant de la Casa de Cultura, que s'ha batejat com a Envelat. Serà la seu del festival i acollirà activitats per a tots els públics. A més a més, s'establirà com el nou emplaçament per al FITAG de Nits, l'experiència teatral nocturna que combina la màgia de la nit amb el fascinant art teatral; un cabaret nocturn en què el teatre de varietats, amb la seva atmosfera desimbolta i les seves propostes variades, captivarà els espectadors.

Una novetat imprescindible: el festival ofereix activitats diürnes per a totes les edats
Aquest any, el FITAG oferirà, cada matí, a l'Envelat, una selecció d'activitats i tallers per a tots els amants del teatre i la cultura catalana. Una de les atraccions destacades del festival seran els espais de trobada amb les companyies participants del festival, que oferiran als assistents l'oportunitat de conèixer actors i actrius de tot el món.  

El FITAG troba acollida als municipis i barris de Girona
Com ja és habitual, el festival s'ubicarà en diferents escenaris de la ciutat, però, a més a més, serà present en diversos barris i municipis gironins que formen part de la xarxa FITAG als Municipis. 

Amb aquesta iniciativa, el festival arribarà a diferents localitats de la demarcació de Girona i aportarà innovació als seus escenaris. L'objectiu és apropar les arts escèniques de caràcter amateur a poblacions de tot el territori i oferir possibilitats d'intercanvi entre les companyies residents i les foranes. 

Programació 2023 - Fitag

Documentació

dossier-premsa-23 04/07/2023