Aquest divendres s'ha inaugurat l'Undàrius, el festival de cultura popular i tradicional de Girona, que tindrà lloc durant tot el cap de setmana. Un esdeveniment que arrela a l'euroregió catalanooccitana però que s'esforça per portar representants de qualitat de les diferents cultures d'Europa, i que representa un model de festival desconegut a Catalunya però que és una fórmula d'èxit a altres llocs d'Europa.
La intenció de l'organització és portar fins aquí la cultura popular i potenciar-la vivament com a forma d'enriquiment de la nostra oferta cultural, ja que pot representar un impuls per al sector de la cultura popular de casa nostra i normalitza una forma de cultura que també es pot produir en els grans escenaris i esdeveniments, com totes les altres.
Aquest és el catorzè festival de cultura popular organitzat per l'associació Escampillem, els quatre primers anys, de 2010 a 2013, amb el nom de Folk a l'Estiu, i des de 2014 amb el nom d'Undàrius, coincidint amb el suport decidit de l'Ajuntament i la Diputació de Girona al projecte.
En la presentació del festival hi han participat Joan Planas, promotor cultural i CEO de Planas Teatre Produccions; David Ripoll, director del festival Undàrius; Amadeu Breva, coordinador territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya a Girona; Quim Ayats, diputat, en funcions, de la Diputació de Girona; Gemma Geis, vicealcaldessa de Girona, i Lluc Salellas, alcalde de Girona.
Aquest festival té com a eix conductor i com a tret característic el ball i la dansa i, és clar, la música tradicional, però a les edicions passades hi hem vist passar moltíssims altres àmbits de la cultura popular, com ara els jocs, la imatgeria, la història i les tradicions locals, els castells, l'etnobotànica, la cuina, el teatre popular, etc. I tot això neix del Campus de Cultura Popular de Girona, que actualment és la marca que agrupa el conjunt de les activitats formatives del festival i que celebra enguany la 21a edició.
Novetats d'aquest any
La gran novetat d'aquest any serà la presentació d'una nova peça de la imatgeria festiva de la ciutat: una lleona. Aquesta nova imatgeria, de l'entitat Caixa de Trons, presentada i apadrinada a l'acte inaugural del festival, serà un moment molt important per al conjunt de la cultura popular de Girona i donarà el tret d'inici de tota la programació del festival.
També tindrà lloc la trobada gegantera de Caixa de Trons, un clàssic del món geganter, amb moltíssimes colles vingudes de tot Catalunya.