Notícies

L'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, tindrà una quarantena d'actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics

Foto : Fotos: Ajuntament de Banyoles

Pau Vallvé, Isaac et Nora, Mazoni, Mar Pujol, Les Mécanos i Cabosanroque completen el cartell d'aquesta dinovena edició

L'(a)phònica oferirà espectacles ideats especialment per al festival i presentacions en primícia d'artistes nacionals i internacionals

Aquest matí s'ha presentat a Banyoles la dinovena edició de l'(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, que tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol, amb una quarantena d'actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics.

En la presentació hi han participat Miquel Cuenca, regidor, en funcions, de Cultura i Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Banyoles; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona; Jordi Xargay, diputat, en funcions, responsable de Xarxa Viària i Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, i Francesc Viladiu, director artístic de l'(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles.

Aquesta dinovena edició oferirà espectacles ideats especialment per al festival i presentacions en primícia d'artistes nacionals i internacionals. L'organitza l'Ajuntament de Banyoles i el gestiona íntegrament l'empresa Alter Sinergies.

Pau Vallvé, Isaac et Nora, Mazoni, Mar Pujol, Les Mécanos i Cabosanroque s'afegeixen als ja anunciats Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band, Cocanha, Quico Pi de la Serra, Mireia Vives i Borja Penalba o Maria Coma, entre d'altres. Les entrades i abonaments ja estan a la venda a www.aphonica.banyoles.cat.

Amb la complicitat i la implicació de diferents entitats, tant de la comarca com d'arreu del país, i amb una programació formada per artistes consagrats i altres d'emergents, l'(a)phònica es consolida com un festival de referència. Amb la veu com a principal protagonista, Banyoles tornarà a esdevenir un gran escenari amb propostes repartides per espais emblemàtics, i seguirà potenciant la vida cultural i musical de la ciutat. Durant tres dies, aquest «festival de ciutat» aplegarà quaranta-quatre propostes entre actuacions i activitats paral·leles, amb grans noms que faran parada a Banyoles i també altres veus menys conegudes però d'alt interès artístic. Un festival de qualitat, amb tres estrenes, dues propostes especialment ideades per a l'(a)phònica, una actuació en primícia a Catalunya, i dues presentacions a les comarques gironines. 

D'entre les activitats paral·leles, destaquen els tasts de concerts de L'Arannà, Swimming in a Pan, Selva Nua, Sara Aldana, Nerea Bassart Trio, Xiomara Abello i Hugo Arán en diversos establiments de restauració de la ciutat. També cal mencionar les exposicions «Dibuix en directe», amb il·lustracions de les edicions anteriors; la presentació de l'(a)phònica a La Volta #45, a la plaça de l'Assumpció de Sant Narcís, el dissabte 10 de juny, o el Taller de rap amb Mera Camez i Versembrant, entre d'altres.

Pel diputat, en funcions, Jordi Xargay «l'(a)phònica és un festival de referència, en una demarcació i un país en què això no és fàcil per la gran quantitat de festivals que s'hi organitzen. Un festival que trenca el tòpic que els festivals importants d'estiu passen a la Costa Brava». I afegeix: «Un dels grans actius del vostre festival és la qualitat i la capacitat de singularitzar-se, tenint en compte que molts altres acaben repetint els artistes dels vostres cartells».

Les dones d'aigua, de Pilarín Bayés 

La imatge gràfica d'enguany, realitzada pels creatius banyolins Enserio, compta amb les il·lustracions especialment creades per a l'ocasió de la dibuixant vigatana Pilarín Bayés. El fil conductor explora la temàtica de les dones d'aigua, després de la troballa d'un mapa de l'any 1986 creat per la mateixa il·lustradora com a encàrrec de l'Associació de Comerciants. A partir d'aquesta imatge també s'ha creat una de les activitats paral·leles del festival, coorganitzada amb la Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany: una trobada oberta amb la participació de la mateixa Pilarín Bayés i els il·lustradors i il·lustradores que participen en el festival, i conduïda per la professora de literatura infantil i juvenil de la Universitat de Girona Mariona Masgrau. 

Més del 70 % de les propostes són gratuïtes i la resta, amb preus dels 4 euros als 21 euros (anticipada). Les entrades i abonaments per a les propostes que en requereixen ja estan a la venda i es poden adquirir a www.aphonica.banyoles.cat i a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Banyoles. 

Documentació

A23-Llibret-Web-AF 31/05/2023