Notícies

La Casa de Cultura de Girona es tornarà a omplir de música, teatre, circ i arts visuals durant el Pati Cultural 2023

Foto : Fotos: Jordi Renart / Martí Artalejo

L'esdeveniment, organitzat per la Diputació de Girona, tindrà lloc enguany del 12 al 14 de maig i comptarà amb tretze actuacions per a tots els públics

S'ha programat la segona edició del concurs d'Instagram «El teu Pati», amb premis que inclouen productes del segell Girona Excel·lent i entrades per als principals festivals culturals de la demarcació

El Pati Cultural consolida la seva aposta per un format de tres dies, durant un cap de setmana, i amb la Casa de Cultura de la Diputació de Girona com a escenari. Enguany repeteix aquesta proposta, que va arrencar en l'edició del 2021, en plena pandèmia, i que tan bona acollida ha tingut per part del públic. Serà del 12 al 14 de maig. 

Aquest cop la programació constarà de tretze actuacions de diferents disciplines artístiques, com la música, el teatre, el circ o les arts visuals, gratuïtes i repartides entre el pati de la Casa de Cultura i l'auditori Viader. Com a novetat d'aquesta edició, s'hi inclou la projecció de quatre curtmetratges de l'Associació Escenaris Especials i sis més de l'alumnat del grau en comunicació audiovisual i multimèdia de l'Escola Universitària de les Arts de Girona (ERAM-UdG).

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha destacat: «La demarcació de Girona és un territori ric en cultura. Bona part d'aquesta activitat cultural la porten a terme les associacions, la societat civil organitzada, les empreses culturals. El Pati Cultural us ofereix un tastet de totes aquestes activitats, que estan adreçades a tots els públics».

Com ja és habitual, la GIO Symphonia s'encarregarà d'obrir aquesta edició. Serà el divendres 12 de maig (18.30 h) a l'auditori Viader, amb l'espectacle Trio Capmany. Integrat per Clara Canimas (fagot), Pau Roca (oboè) i Joan Roca (clarinet), aposten per fer música de cambra de qualitat i de nova creació. 

També el divendres, però al pati de la Casa de Cultura (21.30 h), hi haurà espai per a Mamaaa!!!, una comèdia de l'Associació Teiatròlics que mostra una realitat que tot just comencem a viure: una generació que voreja la seixantena i que ningú no va preparar per aguantar uns pares incombustibles. 

La resta del cap de setmana

Alumnes de nivell elemental i de grau professional del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona obriran la jornada del dissabte, amb l'espectacle El talent va al Pati (10.30 h). Serà a l'auditori Viader, on hi haurà actuacions de solistes i de grups de cambra amb diversos instruments.

En el mateix espai i a partir de les 12.30 h, es projectaran quatre curtmetratges d'uns quinze minuts cadascun, creats i protagonitzats per alumnes de l'Assocació Escenaris Especials, entitat que fa teatre amb persones amb risc d'exclusió social o amb diversitat funcional. Són Jo vull ser actor, amb joves amb necessitats educatives especials i deficiències neuromotores; Diez millones, amb persones que estan en procés de deshabituació de tòxics; Boda maldita, amb persones amb trastorn d'espectre autista, i Comiat, amb persones amb trastorn de salut mental. 

A la tarda hi haurà tres espectacles més. Des de la Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà, arriba la companyia Caída amb Insània, al pati de la Casa de Cultura (17.00 h); The Delightful Pocket Company, de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, presenten Meravellosa companyia a l'auditori Viader (18.30 h), i la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines tancarà la jornada amb la Black Music Big Band, que compartirà escenari amb la Big Band des Mercadal de Menorca (21.30 h). 

Diumenge serà el dia amb més activitat. Al matí, la Fundació Xarxa, amb l'espectacle Visca la xerinola de Rikus Animació Familiar (10 h), i El Galliner, amb Passions a Montmartre (12.30 h), ambdós al pati de la Casa de Cultura. A l'auditori Viader (11.30 h), es podran visualitzar curtmetratges creats per alumnes de l'Escola Universitària de les Arts de Girona (ERAM-UdG).

A la tarda serà el torn de La Moderna, que presentarà al pati un tastet dels seus projectes educatius de format més gran: la Girona Marxing Band, la Moderna Big Band i el Taller de Musicals (17 h). Posteriorment, però a l'auditori Viader, la Fundació Òpera Catalunya oferirà Don Giovanni, un dels títols més representats de Mozart (18.30 h). L'edició d'enguany es tancarà amb la Mostra de veu, a càrrec del grup d'interpretació i veu de l'ERAM (21.30 h).  

Com a novetat, el Pati Cultural oferirà servei de barra, que estarà gestionada per AD Iniciatives Socials. Es tracta d'una associació de Girona que, des del 1994, treballa per a la millora del benestar de la infància, l'adolescència i les seves famílies, a través de programes i serveis especialitzats, orientats a la prevenció, atenció i protecció.

El concurs d'Instagram

Per segon any la Diputació de Girona impulsa el concurs d'Instagram «El teu Pati» per fomentar la participació dels espectadors a les diferents propostes programades i captar l'essència de l'esdeveniment des d'una perspectiva diferent. 

Hi pot participar tothom que ho desitgi, etiquetant la Diputació de Girona (@diputaciogirona) i utilitzant les etiquetes #elteupati i #paticultural. Cada concursant podrà publicar tantes fotografies com vulgui a través del seu compte personal, sempre que corresponguin al Pati Cultural 2023 i les publiquin durant el cap de setmana de l'esdeveniment. 

Un jurat escollirà les fotografies guanyadores i el veredicte es farà públic dies més tard del Pati Cultural a través del compte d'Instagram de la Diputació de Girona. Hi haurà cinc premis, que consistiran en productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona i en entrades per als principals festivals culturals de les comarques gironines. 

Tota la programació i la informació detallada de les diferents activitats es poden consultar a través del web oficial de l'esdeveniment.

La Diputació de Girona organitza el Pati Cultural des del 1998. L'esdeveniment ha passat per diferents etapes fins a convertir-se en una veritable mostra de les principals propostes escèniques i musicals dels equipaments estratègics de les comarques gironines, als quals la Diputació de Girona dona suport al llarg de l'any.

En les tres últimes edicions, ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona. Prèviament (el 2020 no es va celebrar a causa de la pandèmia), la seva ubicació original havia estat el pati de la seu de l'organisme supramunicipal.