Notícies

Els equipaments museístics de les comarques de Girona aproven les principals línies d'actuació per al 2023

Foto : Fotos: Miquel Millan

Les accions reforçaran la gestió dels actius patrimonials i els recursos mancomunats de la xarxa, així com les competències professionals dels equips dels museus

També s'ha fet balanç de les actuacions dutes a terme en el marc de la Xarxa durant el 2022

Aquest matí el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presidit la trobada de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona per presentar les actuacions que es portaran a terme durant el 2023 i fer balanç de les accions programades el 2022.

A la reunió, que ha tingut lloc al Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), hi han participat també el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; l'alcalde de Torroella de Montgrí i titular del Museu de la Mediterrània, Jordi Colomí; el degà-president del Capítol de la Catedral de Girona, Mn. Jaume Julià, i els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les comarques de Girona que formen part de la Xarxa. Després d'avaluar les actuacions dutes a terme durant el 2022, s'han aprovat les línies de treball i les actuacions previstes per aquest any.

La majoria de les accions previstes per al 2023 tenen per objectiu contribuir al manteniment i la millora de la gestió dels actius patrimonials que són responsabilitat dels museus de la Xarxa. Entre d'altres, cal reforçar algunes tasques específiques, optimitzar recursos i fomentar la innovació i la divulgació de la recerca i el coneixement generat als equipaments per traslladar-los a la ciutadania. És per això que es desenvoluparà una campanya de suport a la documentació per a la totalitat de museus de la Xarxa, alhora que es farà especial incidència en els recursos mancomunats. 

Una segona línia de treball vol impulsar la capacitat dels museus per traslladar a la societat el conjunt de serveis, activitats i experiències que ofereixen. Es farà mitjançant el suport a la gestió i incorporant la corresponsabilitat i l'accessibilitat per aconseguir una participació activa de la comunitat per a la qual es treballa. Alhora també s'incrementarà l'eficàcia dels equips professionals dels museus amb la capacitació de les estructures i facilitant l'accés a les noves competències professionals adaptades a les necessitats actuals.  

El pressupost total de la Xarxa per aquest any és de 970.000 euros. En la línia foment de la xarxa, el Departament de Cultura i la Diputació de Girona aportaran un total de 760.000 euros , 460.000 euros  i 300.000 euros, respectivament. 

Pel que fa al balanç de les accions dutes a terme el 2022, es valora positivament el fet de treballar de forma mancomunada per millorar l'acció cultural global dels museus. Es destaca especialment l'avenç qualitatiu desenvolupat tant en l'àmbit de la documentació de les col·leccions com en el de l'accessibilitat dels equipaments de la Xarxa.

Xarxa de Museus de les Comarques de Girona

La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona està formada per 26 equipaments museístics. Es va constituir el novembre de 2015, mitjançant un conveni marc de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, amb els objectius següents: 

 • Desenvolupar eines de col·laboració entre els museus d'àmbit territorial.
 • Fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar suport econòmic directe als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, amb criteris de proximitat.

Aquests són els 26 museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona:

 1. Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies)
 2. Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Banyoles)
 3. Museu Darder. Espai d'Interpretació de l'Estany (Banyoles)
 4. Terracotta. Museu de la Ceràmica de la Bisbal d'Empordà (la Bisbal d'Empordà)
 5. Museu Municipal Josep Aragay (Breda)
 6. Ecomuseu - Farinera de Castelló d'Empúries (Castelló d'Empúries)
 7. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries (Empúries, l'Escala)
 8. Museu de l'Anxova i de la Sal (l'Escala)
 9. Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)
 10. Museu de l'Empordà (Figueres)
 11. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona (SAM-Girona)
 12. Museu d'Art de Girona (Girona)
 13. Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona)
 14. Museu d'Història de Girona (Girona)
 15. Museu d'Història dels Jueus (Girona)
 16. Tresor de la Catedral de Girona (Girona)
 17. Museu Municipal de Llívia (Llívia)
 18. Museu del Mar de Lloret de Mar (Lloret de Mar)
 19. Museu de la Garrotxa (Olot)
 20. Museu dels Sants d'Olot (Olot)
 21. Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell)
 22. Museu de la Pesca (Palamós)
 23. Museu Etnogràfic de Ripoll (Ripoll)
 24. Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols (Sant Feliu de Guíxols)
 25. Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí)
 26. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret (Ullastret)