Notícies

La programació de Strenes comptarà amb una cinquantena d'artistes en la seva edició més ambiciosa

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

El Festival Strenes se celebrarà del 31 de març al 6 de maig a Girona, amb una extensió a Barcelona durant el mes de maig

La celebració dels 30 anys del Homework de Daft Punk i les estrenes de Mariona Escoda, Julieta, Caim Riba, Socunbohemio, Figa Flawas i fins a 15 nous artistes, se sumen a l'avançament de programació del Festival Strenes

El diputat i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el vicealcalde i diputat Quim Ayats participen a la presentació de la programació d'enguany

Aquest matí s'ha presentat l'onzena edició del Festival Strenes a l'Ajuntament de Girona. Hi han participat el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director de l'àrea de Música de l'ICEC, Xavier Cester, i el director de Promo Arts Music i director del Festival Strenes, Xavier Pascual.

L'onzena edició de Strenes suma a la seva programació la celebració dels 30 anys del llegendari Homework dels Daft Punt, interpretat per la prestigiosa banda Robot Rock Alive, que recrearà de dalt a baix el mític espectacle de la piràmide de Coachela. També les estrenes dels nous discos i els nous espectacles de Mariona Escoda, Caïm Riba, Porto Bello, Adriano Galante, B1N0, Julieta, Figa Flawas, Doble & Hugsound, Ven'nus, Socunbohemio, Le Nais, Sara Terraza, L'últim Elefant i Malson Atmosfèric. 

En total, el certamen gironí ha posat a la venda 20.400 entrades a Girona i 6.000 a Barcelona d'estrenes tan esperades com les dels nous discos de la cantant saragossana Luz Casal, després de cinc anys de silenci discogràfic, i de la cantautora Sílvia Pérez Cruz. També destaca l'estrena de la gira de celebració dels 10 anys del «Jo mai mai» de Joan Dausà, que farà dos concerts a les escales de la Catedral. Igual que Els Amics de les Arts, que hi presentaran nou disc també per partida doble. Per altra banda, els murcians Viva Suecia, una de les grans bandes del circuit de pop independent estatal, presentaran el seu directe per primera vegada a Girona. 

Els Buhos faran el concert inaugural a l'Auditori de Girona just el dia que publiquen el seu nou disc. El públic també podrà gaudir de la celebració dels 10 anys de carrera dels Blaumut al Palau de la Música de Barcelona i la dels 20 anys de carrera de Beth al teatre municipal. 

Altres presentacions destacables seran les estrenes dels nous discos de Judit Neddermann i de Triquell, i del nou espectacle del prestigiós duet de jazz Andrea Motis i Marco Mesquida. També les presentacions més esperades de l'urban català com les dels grups The Tyets, 31 FAM, Lal'Ba i Doble & Hugsound a La Mirona de Salt. Finalment, també actuaran les revolucionàries gallegues Tanxugueiras i Anna Roig, que retorna en solitari.

El Festival Strenes 2023 destaca per la seva programació paritària. Pràcticament el 50 % de les propostes estan liderades per dones o compten amb integrants fe sexe femení. Strenes també dona suport a les noves músiques en destinar el 50 % de la programació a bandes emergents. En aquest sentit, el certamen gironí programa un dia més de concerts d'entrada lliure a la pujada de Sant Domènec i a la plaça del Vi per tal de facilitar a la ciutadania l'accés a la cultura. En total, un 30 % de la programació del festival serà d'entrada lliure.

El Talent Gironí, la secció del festival que reivindica el talent musical de les comarques gironines, compta amb Doble & Hugsound, Sara Terraza, B1n0 i Malson Atmosfèric.

Strenes 2023 tindrà lloc als tres grans recintes habituals del festival que són l'Auditori de Girona, el teatre municipal de Girona i la sala La Mirona de Salt; també als espais icònics del Barri Vell, com les escales de la Catedral, la pujada de Sant Domènec i la plaça del Vi, i a espais més descentralitzats, com La Marfà - Centre de Creació Musical i el parc Central.

Strenes urbana 

Strenes Urbana, el nou esdeveniment barceloní dedicat a la música urbana que organitza el Festival Strenes, comptarà amb Scorpio, Flashy Ice Cream, Lal'Ba, Bounce Twice, Figa Flawas i la discjòquei que està més en forma de l'actualitat, Dj Trapella. Tindrà lloc el 13 de maig a l'antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona i, al llarg del dia, hi actuaran fins a deu artistes distribuïts en tres escenaris. El dia 1 de març es presentarà tota la programació en roda de premsa a Barcelona.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat en la seva intervenció: «El Festival converteix la ciutat de Girona en un gran espai escènic, en programar concerts a espais interiors com l'Auditori, el teatre municipal, el centre cultural La Mercè o La Mirona de Salt, i en espais emblemàtics i dels més visitats de la ciutat, com les escales de la Catedral».

«A la Diputació de Girona, hem estat, estem i continuarem estant sempre al costat dels ajuntaments i dels promotors que posen en valor el talent emergent que tenim. Així, a través d'aquesta col·laboració publicoprivada, juntament amb la resta d'institucions, entitats i empreses que s'hi impliquen any rere any, hem anat posant el nostre gra de sorra per consolidar un festival de primer ordre, que combina el talent jove i els artistes consolidats», ha assenyalat Albert Piñeira.