Notícies

La 25a edició de la gala dels premis Enderrock se celebrarà el 9 de març a l'Auditori de Girona

Foto : La 25a edició de la gala dels premis Enderrock se celebrarà el 9 de març a l'Auditori de Girona

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha intervingut a través d'un vídeo en l'acte de presentació, que ha tingut lloc aquest matí 

Els Catarres i The Tyets són els artistes més nominats als guardons per votació popular 

La gala de lliurament dels premis Enderrock 2023 tindrà lloc el dijous 9 de març a l'Auditori de Girona. La commemoració del 25è aniversari de la gala es plantejarà com un acte de reconeixement a l'escena en el marc d'un gran programa musical que inclourà una aposta pel nou panorama artístic. A més, serà el comiat de la parella humorística que ha presentat els premis els darrers deu anys, Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, que donaran el relleu als comunicadors Andreu Juanola i Alba Riera, amb un guió de Jordi Caballé. 

Aquest matí ha tingut lloc la roda de premsa de presentació de la gala a càrrec de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira (amb una intervenció per vídeo), i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

En la seva intervenció, Albert Piñeira ha destacat: «Girona és territori referent del panorama musical català i ens enorgulleix que, una vegada més, els premis Enderrock es tornin a entregar aquí. Es tracta de la gran cita anual de la música al nostre país i és una oportunitat per posar en valor la feina dels artistes i dels grups, per donar un impuls al sector i, sobretot, per arribar al gran públic». És el desè any consecutiu que la gala tindrà lloc a Girona. 

La celebració dels 25 anys dels Premis de la Música Catalana comportarà un nou format de gala amb una dotzena d'actuacions musicals d'artistes consolidats i emergents, juntament amb el lliurament de la vintena de guardons corresponents als premis Enderrock d'honor i trajectòria, de la crítica i de la votació popular. El cartell de l'efemèride ha estat dissenyat per l'il·lustrador selvatà Marc Pallarès.

A més, la duració estimada de dues hores de la gala ha comportat la reducció d'una desena de guardons, que s'han eliminat o s'han traslladat a una convocatòria de caràcter més institucional, que tindrà lloc en un dinar de gala el dimecres 1 de març al Mas Marroch, de Vilablareix, i que servirà per inaugurar els actes dels 30 anys de la revista Enderrock.

La votació popular

La lectura pública dels deu candidats de cada categoria als premis Enderrock per votació popular ha revelat que els artistes amb més vots han estat Els Catarres i The Tyets, amb cinc nominacions cadascun. Els segueixen amb quatre nominacions Julieta, Lildami, Miki Núñez (i Alfred García) i Suu. Les propostes musicals que han rebut una triple nominació són Mariona Escoda, Roger Padrós i Zoo.

En total, els lectors de la revista i el públic en general han nominat un centenar de grups i solistes, amb una selecció propera a la paritat (57 % homes i 43 % dones i grups mixtos), amb candidats d'arreu dels Països Catalans (83 % de Catalunya, 11 % del País Valencià, 4 % de les Illes Balears i 1 % d'Andorra) i representants de mig centenar de companyies discogràfiques i edicions independents.

El tancament de la primera volta de la votació popular s'ha fet amb més de 21.300 participants únics autentificats, amb un 16 % d'augment respecte al 2022. L'any passat es van publicar en qualsevol format un total de 935 edicions discogràfiques en català o instrumentals de llarga durada i EPs, sense tenir en compte els senzills digitals.

Avui mateix, divendres 27 de gener, s'ha obert la segona ronda de votacions a través del web dels premis Enderrock, que s'allargarà fins al 5 de febrer. En aquesta volta s'incorporen tres categories més: millor disc de jazz, millor disc de clàssica i millor disc per a públic familiar. El dimecres 8 de febrer s'anunciaran els tres finalistes de cada categoria i s'obrirà la tercera i última ronda de votació popular, que culminarà el 19 de febrer. El resultat es revelarà durant la gala en directe.

La Nit dels Premis Enderrock serà retransmesa a través d'una realització conjunta de La Xarxa i TV3, i també per l'emissora musical d'iCat.
 
La Setmana dels Premis Enderrock

L'acte d'avui també ha servit per presentar la programació de la Setmana dels Premis Enderrock, una proposta d'activitats musicals que tindrà lloc a Girona durant els dies previs a la gala, amb la complicitat de la Universitat de Girona, el Centre de Creació Musical La Marfà, les associacions de comerciants de Girona, la Llibreria 22, El Foment de Girona i la Casa de Cultura de la Diputació de Girona:

  • Postgrau en gestió del sector musical per la Universitat de Girona (febrer-març)
  • Acte commemoratiu dels 25 anys dels premis Enderrock i els 30 anys de la revista Enderrock al Mas Marroch (dimecres 1 de març)
  • Els 50 millors discos de l'any als comerços de Girona (des del 2 de març)
  • Taula rodona sobre periodisme musical a la Casa de Cultura de Girona (divendres 3 de març)
  • Objectiu Paki a Girona (diumenge 5 de març)
  • Pòdcast Punt Volat a la Llibreria 22 (dimarts 7 de març)
  • Millor disc de l'any amb Marala a El Foment de Girona (dimecres 8 de març)