Notícies

Lloret de Mar obre l'any de la Capital de la Cultura Catalana presentant els primers actes de la programació

Foto : Fotos: M. Millan

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, i l'alcalde i diputat Jaume Dulsat van participar en l'acte

La discoteca St. Trop, recentment guardonada com una de les millors del món, va ser l'escenari escollit aquest divendres al vespre per presentar els primers actes de Lloret de Mar com a Capital de la Cultura Catalana 2023. Es tracta d'un esdeveniment que ofereix una gran oportunitat al municipi per mostrar la vitalitat del seu teixit associatiu i la seva creació cultural.

L'acte va comptar amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira; l'alcalde de Lloret i diputat, Jaume Dulsat; Xavier Tudela, president de la Capital de la Cultura Catalana, i de representants de les diferents entitats culturals del municipi.

«Tenim un any per endavant per posar en valor totes les disciplines artístiques que conviuen a Lloret i mostrar la qualitat del teixit cultural lloretenc. Tenim unes característiques que ens fan diferents de la resta de capitals, i això cal reivindicar-ho com a tret identitari i distintiu», va destacar Jaume Dulsat. 

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va destacar la importància que un municipi de les comarques gironines torni a ser Capital de la Cultura Catalana: «Lloret de Mar serà aquest 2023, sense cap mena de dubte, la capital del turisme i la capital de la cultura del nostre país, i la Diputació us donarà tot el suport perquè així sigui».

La Revetlla de la Capital, el primer

Sota el lema «Som el que celebrem», el municipi vertebrarà durant aquest any tota una sèrie d'activitats lligades a la dansa i el moviment, a la música i la cançó, a les expressions plàstiques, al patrimoni cultural, la literatura, les arts en viu i les arts visuals, així com la llibertat sexual i de gènere.

El primer acte que s'ha programat en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2023 és La Revetlla de la Capital, que tindrà lloc el dissabte 4 de febrer. Durant el matí es reuniran totes les entitats culturals de Lloret per mostrar què fan i, d'aquesta manera, es donaran a conèixer entre la gent del municipi.

Aquest mateix dia, es repartirà el programa d'activitats corresponent als primers mesos de l'any, fins a abril. Se'n faran dos números més, de maig a setembre, i el darrer abraçarà les activitats programades d'octubre a desembre. A banda de les activitats, la publicació, que també es podrà consultar digitalment, inclourà articles o reportatges vinculats a la cultura lloretenca. 

L'acte inaugural, amb l'actuació de dansa aèria de la companyia gironina Les Estampades, tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament. Aquesta companyia, dirigida per Sergi Ots, de la companyia Ponten Pie, incorporarà la coreografia de diferents representants de clubs de rem de Lloret.

Per als primers mesos de l'any, hi ha prop d'un centenar d'activitats culturals programades, que es podran consultar al lloc web oficial.

La història

L'Organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, és qui ha implantat i desenvolupat la capitalitat de la cultura catalana en tot el domini lingüístic i cultural català. Lloret de Mar, que ha agafat el relleu d'Igualada (2022), és el quart municipi de les comarques gironines que acull aquest esdeveniment després de Banyoles (2004), Figueres (2009) i Ripoll (2013).