Notícies

Grans figures nacionals i internacionals i propostes emergents en la temporada d'hivern-primavera 2023 de l'Auditori

Foto : Fotos: Eddy Kelele

De gener a juny de 2023, l'equipament gironí comptarà amb grans noms internacionals, concerts únics a Catalunya, novetats d'artistes de l'escena catalana i grans concerts de música clàssica

La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona ofereix 31 activitats centrades en la formació i la divulgació per potenciar la música com a disciplina artística

L'Auditori de Girona ha presentat aquest dijous la programació de la nova temporada, de gener a juny del 2023, amb trenta propostes d'estils diversos, entre grans noms internacionals, concerts únics a Catalunya, grans concerts de clàssica i novetats d'artistes de l'escena catalana. Rufus Wainwright, Ara Malikian, Brad Mehldau Trio, Adriana Calcanhotto, Lady Blackbird, Jordi Savall, Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado, Midori, The Temptations Review Featuring Glenn Leonard, Núria Graham i El Pony Pisador són alguns dels intèrprets que s'hi podran veure. En aquesta nova temporada, l'Auditori comptarà amb la reconeguda coreògrafa i ballarina Sol Picó com a artista convidada. 

La presentació de la temporada ha anat a càrrec del vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez; el director artístic de música clàssica Víctor García de Gomar, i el tècnic de música de La Marfà - Centre de Creació Musical Dani Ortiz.

«Des de la Diputació de Girona hem apostat per l'Auditori, com a membres del Patronat, des del seu naixement. En la nostra tasca de difusió i promoció de la cultura, estem molt orgullosos de participar en una institució clau en l'espai sociocultural a les comarques gironines i en el conjunt del país. La programació, de nou, és un luxe i reforça la capitalitat cultural de les comarques gironines», ha assenyalat el vicepresident segon, Albert Piñeira.

Amb la voluntat d'acostar-se a noves realitats i de trencar l'hermetisme que sovint impregna les institucions culturals, l'Auditori de Girona segueix explorant la relació de la música amb altres disciplines mitjançant la figura de l'artista convidat. Si l'any passat celebrava la relació entre la paraula i la música amb el poeta gironí Narcís Comadira, enguany, l'equipament gironí vol acostar-se a la dansa amb la coreògrafa, ballarina i generadora d'estímuls Sol Picó (Alcoi, 1967). L'artista oferirà tres espectacles de diferents temàtiques i formats, en què el públic podrà descobrir els seus diferents registres escènics.

El cartell d'hivern-primavera de 2023 conté una trentena de propostes, tant amb grans figures nacionals, estatals i internacionals, com amb artistes emergents per descobrir. I com sempre, manté el caràcter de servei públic i en vinculació amb els principals agents de l'entorn, La Marfà - Centre de Creació Musical, els festivals Neu!, Black Music Festival i Girona a Cappella, i diverses formacions corals i orquestrals de la ciutat.

Qualitat i varietat

Pel que fa als grans noms internacionals i estatals, en molts casos en l'únic concert que oferiran a Catalunya, hi ha propostes diverses i adreçades a diferents públics amb el denominador comú de la qualitat. És el cas d'Ara Malikian, que arribarà a Girona en el marc de The Ara Malikian World Tour, i de Brad Mehldau Trio, amb el concert del pianista nord-americà, amb un dels estils més lírics i íntims dins el piano de jazz contemporani.

També arribarà a Girona Lady Blackbird, que actuarà per primera vegada a Catalunya en un concert coorganitzat amb el Black Music Festival. Es podrà veure The Temptations Review Featuring Glenn Leonard. El cantant i compositor canadenc Rufus Wainwright serà un altre dels plats forts de la temporada, i finalment destaca l'estrena del nou disc d'Adriana Calcanhotto, una de les veus més reconegudes de la música del Brasil, en un concert únic al país.

Pel que fa als grans concerts de música clàssica, en aquesta nova temporada figuren noms de gran prestigi i trajectòria. A més de les propostes ja avançades, com Jordi Savall i el Rèquiem de Mozart, Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado, i la Simfonia núm. 2 de Brahms amb l'OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona), l'Auditori de Girona ha programat formacions i repertoris molt variats. 

En l'àmbit de la música clàssica, completen la programació Bufa, musa mia, amb el contratenor Víctor Jiménez Díaz i la pianista Marta Puig, l'Homenatge a la dona compositora catalana, i una conferència prèvia amb tres figures molt representatives de la composició actual: Mariona Vila, Concepció Ramió i Carlota Baldris.

Pel que fa a l'escena catalana, la nova programació comptarà amb l'estrena a tot l'Estat del nou disc de Núria Graham, Cyclamen, un concert que obrirà la nova temporada (20 de gener). També hi presentaran el nou disc Ernest Crusats i el cofundador i un dels compositors de Txarango, Sergi Carbonell.

A l'Auditori també hi actuaran  El Pony Pisador més un convidat especial, un quintet que s'acosta a les músiques tradicionals amb un estil viu i desenfadat. I es durà a terme la celebració del desè aniversari de Blaumut, amb un concert en format simfònic que aplegarà cinquanta músics a l'escenari.

Propostes familiars i nous formats

En aquesta nova temporada, dins la programació dirigida al públic familiar hi haurà un concert, Les millors BSO de Disney, amb una orquestra simfònica de setanta músics, que repassarà els temes més destacats dels films per a tots els públics. Així mateix, s'hi podrà veure l'espectacle del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya & Metropolitan Union, un projecte en què les harmonitzacions de cançó popular i tradicional catalana es mesclen amb l'estil barbershop. I, per acabar, l'estrena del nou espectacle a les comarques gironines d'El Pot Petit.

L'Auditori de Girona segueix apostant pels nous formats, les propostes de risc i el foment de la curiositat i la descoberta per part del públic. I ho fa consolidant un espai a la seva programació amb el nom de Descobert@. Sota aquest paraigua, hi tindran cabuda l'estrena oficial a les comarques gironines del nou disc d'Alba Careta Group, Teia, i l'actuació de Carles Viarnès i Alba G. Corral, que estrenaran oficialment Hyper_O, una proposta de piano contemporani i arts visuals. Es tracta de dues coproduccions amb La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona.

Finalment, cal mencionar l'Auditori Obert, el projecte social de l'Auditori de Girona, que engloba diverses iniciatives amb la voluntat d'ampliar la base social de la música a Girona, obrir l'equipament a la ciutat i facilitar l'accés universal a la cultura. En aquesta ocasió, comptarà amb Canta gran!, una proposta que pretén incrementar el rol actiu de les persones més grans a la societat.

Documentació