Notícies

El MOT 2023 recorrerà els camins de la por a través de la literatura

Foto : Fotos: Miquel Millan

El Festival de Literatura de Girona i Olot se celebrarà del 16 al 25 de març, i estarà comissat pel crític literari, assagista i professor Àlex Martín

Massimo Carlotto, Chris Offutt, Rosa Montero, Carlos Zanón, Núria Cadenes, Xavier Aliaga, Andreu Martín i Jordi Dausà són els primers autors i autores confirmats

Amb el títol de «Pànic, literatura i por» s'ha presentat aquest dimarts la novena edició del MOT, el Festival de Literatura de Girona i Olot. Mitjançant el seu habitual format de converses, l'esdeveniment convidarà autors i públic a reflexionar sobre el tema, vinculant-lo amb el component social i amb algunes de les preocupacions més importants del dia a dia de la ciutadania.

La presentació del festival ha anat a càrrec del vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; l'alcalde d'Olot, Pep Berga; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la codirectora del festival MOT a Girona, Glòria Granell, i el comissari del Festival MOT 2023, Àlex Martín Escribà. La programació central començarà a Girona del 16 al 18 de març, i es traslladarà a Olot del 23 al 25 de març.

Albert Piñeira, en la seva intervenció, ha destacat que «és un goig presentar un festival literari. I més quan es tracta d'un festival més qualitatiu que quantitatiu, tant per l'alt nivell dels escriptors que hi participen com per la proximitat que s'estableix entre aquests i els lectors. Una proximitat que es dona, precisament, perquè el festival té lloc en espais reduïts, on preval el contacte directe i proper». I ha afegit que «la Diputació de Girona, en la seva tasca de promoció i difusió de la cultura, està molt satisfeta de ser part d'un esdeveniment que apropa la literatura als ciutadans, que fomenta la lectura i que posa les comarques gironines en la primera línia del panorama literari del país».

Per la seva part, el comissari Àlex Martín ha destacat el caràcter ampli i polièdric del pànic, i ha explicat que en cap cas centrarà el festival en la novel·la negra. «La idea és abraçar molts tipus de pors a partir de l'obra de diferents autors i autores. La por connecta sensorialment amb qualsevol persona, ja sigui a través d'aquelles sensacions que hem experimentat o bé de les que vivim més o menys de prop cada dia», ha exposat. 

El festival ha programat un bon nombre d'actes en què participen dos o més autors al voltant del tema central. En aquesta edició, a més, el MOT consolida la seva expansió en el temps i cap a diferents públics amb diferents propostes, com el Ver-MOT, col·loquis informals amb els autors, prenent un vermut; Les Veus del MOT, càpsules de vídeo en què els autors presenten les seves obres a través de les xarxes del festival i del seu canal de YouTube; el MOT INS, tercera edició de la matinal d'experiències literàries destinades a estudiants d'ESO i batxillerat, amb converses i tallers; el + MOT: programa d'activitats complementàries vinculades a la temàtica del festival (amb entitats i associacions col·laboradores), i el Pròleg del MOT, la presentació del programa del festival, amb una primera conversa per introduir el tema.

Avançament d'autors

El MOT 2023 ha convidat autors internacionals i nacionals que donen veu a diferents visions de la por en la seva literatura. Els primers noms confirmats en l'àmbit internacional són Massimo Carlotto i Chris Offutt, i, en el nacional, Xavier Aliaga, Núria Cadenes, Jordi Dausà, Andreu Martín, Rosa Montero i Carlos Zanón. 

Les obres Los cerros de la muerte i Los hijos de Shiffy, del nord-americà Chris Offutt, seran el punt de partida per parlar de la por a la natura, i l'italià Massimo Carlotto conversarà sobre la por a la justícia a partir de dues de les seves novel·les: La vida fugint i La oscura inmensidad de la muerte

De l'àmbit estatal, participaran al MOT Carlos Zanón, que posarà la novel·la negra sobre la taula amb No llames a casa iTarde, mal y nunca , i Rosa Montero, amb qui reflexionarem sobre els mons alternatius creats per evadir-nos de la realitat a partir d'El peligro de estar cuerda i Lágrimas de lluvia

A escala catalana, Núria Cadenes i Andreu Martín seran dos dels participants a un dels Ver-MOT, que es farà al barri de Vista Alegre i que es dedicarà a «La por i la realitat». D'altra banda, Xavier Aliaga i Jordi Dausà parlaran de la crònica negra en un altre Ver-MOT, titulat «La por a la pàgina en blanc».

Comissariat

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974) és assagista, crític literari i professor de llengua i literatura catalanes, i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l'estudi del gènere negre i policíac en llengua catalana i castellana. Ha col·laborat en nombroses edicions de llibres, publicacions i articles, i ha impartit diverses conferències a universitats de diferents parts del món. Dirigeix la col·lecció «Crims.cat» de l'Editorial Clandestina des del 2012.