Notícies

Albert Piñeira posa en valor l'excepcionalitat i el prestigi dels Premis Literaris de Girona en l'entrega dels guardons

Foto : Fotos: M. Millan

L'acte va tenir lloc dimarts al vespre a l'Auditori de Girona, i l'edició d'enguany ha incorporat un setè premi, l'Aurora Bertrana de traducció

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va participar aquest dimarts en el lliurament dels Premis Literaris de Girona, una de les principals cites literàries del país, en què es va entregar el 55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la. 

En l'acte, hi van assistir nombroses autoritats, entre les quals l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis; la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, i el diputat d'Educació, Josep Piferrer, entre d'altres. 

En el seu torn de paraula, el vicepresident Albert Piñeira va destacar: «De premis literaris en català n'hi ha moltíssims, però els Premis Literaris de Girona són excepcionals: amb guardons per a tots els gèneres, alguns dels quals són dels més veterans i prestigiosos del país». 

Els guardons apleguen un conjunt de distincions de literatura en català que atorga anualment la Fundació Prudenci Bertrana. En aquesta edició, s'ha incorporat el nou premi Aurora Bertrana de traducció, que ha anat a parar a Yannick Garcia, per Orgull i prejudici de Jane Austen. El guardó homenatja la figura de Bertrana, destacada narradora i traductora, autora, entre d'altres, de Paradisos oceànics, El Marroc sensual i fanàtic i Cendres

Aurora Bertrana també va ser impulsora decisiva en la creació el 1968 del Premi Prudenci Bertrana de novel·la, en record del seu pare i que va donar origen als Premis Literaris de Girona. Aquest any el guanyador ha estat Martí Gironell, per El fabricant de records.

La llista completa de guanyadors d'aquesta edició és la següent:

  • 55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la: El fabricant de records, de Martí Gironell
  • 45è Premi Miquel de Palol de poesia: Les ocultacions, d'Anna Gual
  • 44è Premi Carles Rahola: Josep Fornas, el solucionador, de Josep Esculies
  • 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil: Veïns especials, d'Arturo Padilla i Rubèn Montañá
  • 28è Cerverí a la millor lletra de cançó per votació popular: S'ha mort l'home més vell d'Espolla, de La Ludwig Band
  • 22a Lletra al millor projecte digital per a la lectura i literatura catalana: Parkinson per al teatre, de Sofía Malagón
  • 1r Aurora Bertrana de traducció: Orgull i prejudici, de Yannick Garcia

La Diputació de Girona és patrona de la Fundació Prudenci Bertrana. Els dos vocals en representació de la corporació són el vicepresident Albert Piñeira i el diputat Josep Piferrer. 

Última parada de l'exposició de Valentí Fargnoli

Coincidint amb la nit dels Premis Literaris de Girona, va instal·lar-se al vestíbul de l'Auditori de Girona l'exposició itinerant «Valentí Fargnoli: El paisatge revelat». La mirada del fotògraf gironí, de fet, protagonitza la novel·la guanyadora del Premi Prudenci Bertrana d'enguany, El fabricant de records, de Martí Gironell. L'obra està basada en la vida de Fargnoli i incideix en el seu incansable treball com a fotògraf ambulant que va recórrer tot el territori gironí. 

L'exposició, produïda, amb motiu del 75è aniversari de la mort del fotògraf, per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, i per l'Oficina de Difusió d'aquesta corporació, es va inaugurar el 2019, i des de llavors ha estat en una vintena de municipis de les comarques gironines.