Notícies

La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2021) estrena la col·lecció «Carles Rahola. Beca»

Foto : La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2021) estrena

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, participa en la presentació del primer volum de la nova col·lecció

El treball d'Eloi Camps és fruit de la cinquena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola

Aquest dimarts ha tingut lloc la presentació del primer volum de la col·lecció «Carles Rahola. Beca», en la qual han participat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Jordi Grau; el director del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona, Lluís Costa; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i l'autor del llibre, Eloi Camps.

L'Ajuntament de Girona ha publicat el llibre La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2021), del periodista i investigador Eloi Camps, sobre l'evolució de les publicacions de barri que hi han hagut a la ciutat des de la Transició fins a l'actualitat. La premsa veïnal de Girona és el primer volum de la nova col·lecció de publicacions municipals «Carles Rahola. Beca», que edita el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament.

El treball és fruit de la cinquena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l'Ajuntament de Girona en el marc dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes.

L'investigador i periodista Eloi Camps va dur a terme la recerca que es plasma en el llibre entre el febrer de 2020 i el març de 2021, la qual va consistir en una anàlisi hemerogràfica de les revistes veïnals de què disposa l'Arxiu Municipal de Girona i en una desena d'entrevistes a ciutadans involucrats en la confecció d'aquestes publicacions.

El llibre que s'ha presentat avui es publica en paper i en format digital, i també se n'editarà un resum en anglès amb la finalitat de fer extensiva i accessible la recerca sobre el periodisme a les comarques gironines arreu del món.

El llibre s'estructura en tres parts. En la primera, l'autor ofereix una breu introducció sobre els conceptes de premsa local, mitjans de comunicació ciutadans i moviment veïnal, que es completa amb una contextualització històrica de l'evolució urbana de Girona en les darreres sis dècades. En la segona part, s'ofereix un perfil de cadascuna de les vint publicacions veïnals que s'han documentat. Cada revista se situa en la història recent del barri en què apareix, se'n donen les dades descriptives bàsiques i se n'explica la fundació, el tipus de continguts, l'organització interna i l'impacte al barri. Finalment, en el tercer bloc, l'autor analitza i interpreta els resultats per inferir les característiques comunes del model de premsa veïnal gironina.

Eloi Camps (Banyoles, 1994) és periodista i comunicador, graduat en comunicació cultural (UdG) i màster en humanitats (UOC). Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i ha treballat en comunicació institucional i corporativa. Actualment és investigador predoctoral a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. És autor dels llibres Mig segle de fressa i Fem-nos escoltar!, així com de diversos articles de recerca i divulgació.

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat en la presentació que «El treball d'Eloi Camps recupera part del nostre passat comunicatiu. La premsa veïnal és l'origen de la premsa local, la que s'ocupa de les qüestions més quotidianes i properes. Neix de la necessitat de les associacions de veïns per poder comunicar.

»Volem facilitar que les recerques en comunicació tinguin un espai editorial. Permetem, així, que es puguin recollir en una publicació final i formar part d'una col·lecció de llibres sobre la recerca històrica del periodisme a les comarques gironines».

Així mateix, Piñeira ha manifestat el desig que aquest primer volum de la col·lecció «Carles Rahola. Beca» tingui continuïtat i es publiquin noves recerques premiades en el marc de la Beca Carles Rahola.

El vicepresident segon ha finalitzat la seva intervenció dient «premis, setmana, beca i col·lecció de llibres amb un mateix nom, el de Carles Rahola, un home que va pagar amb la seva vida la defensa del civisme i que va dedicar la seva tasca política i periodística a treballar per la defensa de la tolerància i el respecte a la diferència, uns valors que són tan necessaris avui, en un món més comunicat que mai».