Notícies

La quarta edició de Girona en Moviment posa el focus en la relació entre dansa i salut mental

Foto : La quarta edició de Girona en Moviment posa el focus en la relació entre dansa i salut mental

El diputat Quim Ayats ha participat en la presentació del festival de dansa solidària, que ha tingut lloc avui al Trueta

Aquest matí s'ha presentat la programació de la quarta edició de Girona en Moviment davant de l'Hospital Dr. Josep Trueta per tal de fer visible el compromís del festival amb la salut. En l'acte hi han participat el diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats; la regidora de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau; la presidenta d'Oncolliga, Paqui Badosa;  la directora gerent de l'ICS, Yolanda Lejardi, i el director de Girona en Moviment, David Rodríguez.

Girona en Moviment, el festival de dansa solidària amb els malalts de càncer organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l'Associació Cultura en Moviment, posarà aquest any el focus en la relació entre la dansa i el benestar emocional de les persones, amb una programació on es manté la gala benèfica «Catalunya dansa contra el càncer» i s'han introduït novetats importants, com ara un concurs de curtmetratges on els participants han hagut d'abordar la relació entre moviment, creativitat i salut mental.

Els assistents a la presentació i els usuaris que entraven i sortien de l'hospital han pogut gaudir d'una performance de dansa a càrrec de les ballarines Elena i Neus Masó, d'Impàs Dansa, protagonistes de l'espot del festival, que ha dirigit el realitzador Àngel Amargant.

El president de l'associació Cultura en Moviment i director del festival, David Rodríguez, ha destacat que «els beneficis físics i mentals de la dansa estan ben demostrats i són una de les raons de la visió d'una salut integrativa», motiu pel qual ha reivindicat la necessitat «d'avançar cap a una prescripció més sistèmica d'aquesta expressió artística en entorns sanitaris». «Dediquem aquesta edició del festival a la relació entre dansa i salut mental perquè creiem que ho necessitem i perquè ens mereixem prestar-hi atenció», ha explicat.

Per la seva banda, la directora gerent de l'Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, ha manifestat: «Són moltes les possibilitats que ens ofereixen les arts per assolir els nostres objectius de salut, tant de prevenció com terapèutics», i ha animat els assistents a aprofitar-les. Lejardi ha afegit: «Del diàleg entre els sectors culturals i de salut, com el que estem fent ara, només en poden sortir coses bones», i en aquest sentit ha posat en relleu els projectes actuals de la demarcació de Girona que impliquen la cultura i la salut.

El diputat Quim Ayats ha destacat: «Girona en Moviment és una suma de cultura i solidaritat, dues coses que necessitem ara més que mai i que ens aporten benestar i salut. Es tracta d'un festival que, a més, promou la dansa, una disciplina que malauradament encara és minoritària a Catalunya i a molts dels països del nostre entorn». «Necessitem associacions com les vostres, que creguin en una dansa compromesa amb uns valors socials, culturals i de salut», ha afegit.

Tot seguit, Ayats ha assenyalat: «Des de la Diputació de Girona apostem per la creació de nous públics a través del foment del diàleg intercultural, la participació ciutadana, la sensibilització i una cultura de pau. Aquest any el treball que feu sobre la salut mental també és del tot apropiat, sobretot després del temps de confinament que tots hem patit».

Al seu torn, la regidora delegada de Salut a l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, ha destacat «l'encert  de triar el tema de la salut mental com a eix principal del festival» i ha agraït l'esforç «per agermanar els valors socials, culturals i de la salut».

Aquest festival solidari amb els malalts de càncer se celebrarà del 14 al 17 de juliol i portarà la millor dansa clàssica i contemporània a diferents escenaris de Girona i Salt.

La programació de la quarta edició s'ha presentat avui en una roda de premsa que ha tingut lloc davant de l'Hospital Dr. Josep Trueta per tal de fer visible el compromís del festival amb la salut. La programació inclou la première a Catalunya de l'espectacle Al desnudo, dels premiats coreògrafs i ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich.

El concurs de curtmetratges sobre moviment, creativitat i salut mental, la novetat d'enguany, ha rebut 150 propostes de 43 països.

La cloenda tindrà lloc al Teatre Municipal amb la tradicional gala «Catalunya dansa contra el càncer», en la qual participaran una trentena de ballarins de prestigioses companyies de tot el món.

Documentació

LLIBRET 07/07/2022