Notícies

Presentada una nova exposició, «El foc olímpic», a Les Bernardes

Foto : Fotògraf: Martí Artalejo

El vicepresident segon, Albert Piñeira, ha participat en la inauguració de la mostra de torxes olímpiques  

Aquest dijous al vespre el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona,  Albert Piñeira, ha participat en la inauguració de l'exposició «El foc olímpic» a l'espai de cultura contemporània de Les Bernardes de Salt amb motiu de la celebració dels trenta anys dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

En la inauguració hi han participat també Àdam Bertran, conseller de Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Gironès; Núria Heras, regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Salt, i Robert Fàbregas, director gerent de Les Bernardes, entre altres assistents.

L'exposició mostra algunes de les torxes olímpiques des dels Jocs de Berlín, l'any 1936, fins als de Tòquio, l'any 2020. S'hi poden veure les torxes que es van utilitzar a Albertville, Los Angeles, Calgary i Seül, entre d'altres, tal com es mostren de manera permanent al Musée Olympique de Lausana. Es tracta d'una exposició en què les torxes són presentades com un símbol contemporani de pau i solidaritat.

Cada torxa és l'emblema específic d'una olimpíada en concret. Cadascuna porta els símbols bàsics: les anelles olímpiques, el número ordinal de l'olimpíada i el nom de la ciutat, amb l'any dels Jocs. El record col·lectiu de la torxa de Barcelona, feta pel dissenyador català André Ricard, és ben viu encara en molts de nosaltres. 

Gràcies a l'exposició, el visitant pot conèixer detalls històrics dels Jocs, com ara que l'emblema de la torxa olímpica i tot el cerimonial que representa no es va introduir en el ritual olímpic fins als Jocs de Berlín, l'any 1936, i que la torxa és un símbol més antic que els logotips o les mascotes.

Pel vicepresident Albert Piñeria, «fa trenta anys d'aquell 25 de juliol de 1992, data històrica en què es van inaugurar els Jocs Olímpics de Barcelona, i el 3 de setembre d'aquell mateix any, els Jocs Paralímpics. Per molts, els millors Jocs Olímpics de la història, encara no superats». I ha afegit: «I amb aquest pretext, a Les Bernades exhibiu les torxes que el moviment olímpic ha utilitzat al llarg de les diferents olimpíades i dels Jocs Olímpics d'Hivern. Recuperem així els valors vinculats a l'esport i a l'olimpisme: el respecte pels altres, la cultura de l'esforç, la cerca de l'excel·lència i el joc net».

La torxa és un objecte amb una enorme càrrega simbòlica i ritual. I la torxa de Barcelona 1992, amb un predomini de formes còniques, cilíndriques i triangulars, va corroborar en aquell moment l'evocació a les antigues àmfores romanes, un element característic del Mediterrani i símbol encara avui en dia de la connexió dels pobles que el voregen.

El vicepresident Albert Piñeira va convidar els assistents a repassar totes i cadascunes de les torxes exposades per veure-hi l'essència de cada ciutat olímpica: «Cada torxa ha fet una cursa de relleus per poder transportar la flama olímpica entre la ciutat grega d'Olímpia i l'estadi central que allotja els Jocs Olímpics a cada seu, cada quatre anys».