Notícies

Somnis entre la boira, projecte guanyador del concurs de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!» de la Diputació de Girona

Foto : Somnis entre la boira, projecte guanyador del concurs de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!» de la Diputació

Obra de Lluís Recasens Selma (guió) i Àngel Marí Gonzalez (il·lustracions)

El concurs es convocarà anualment i l'obra guanyadora es publicarà dins la nova col·lecció de novel·la gràfica

En aquesta primera edició del concurs s'han rebut 13 projectes

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del projecte guanyador del concurs de novel·la gràfica de la col·lecció «Llamps i Tintes!». Hi han participat Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Joan Lluís-Lluís, director de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona i coordinador del concurs de novel·la gràfica de la col·lecció «Llamps i Tintes!»; Lluís Recasens Selma i Àngel Marí Gonzalez, autors del guió i de les il·lustracions del projecte guanyador, respectivament.

El jurat del concurs de novel·la gràfica de la col·lecció «Llamps i Tintes!», edició 2022, convocat per la Diputació de Girona, ha seleccionat com a projecte guanyador la proposta que porta per títol Somnis entre la boira.

En aquesta primera edició del concurs s'han rebut tretze projectes i el jurat encarregat de seleccionar la proposta guanyadora l'han constituït els membres del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació, presidit pel president de la Comissió de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació, Albert Piñeira.

El jurat ha valorat molt positivament l'elevat nombre de projectes que s'han presentat en aquesta primera edició del concurs de novel·la gràfica de la col·lecció «Llamps i Tintes!»,i ha volgut destacar la qualitat dels treballs, així com la varietat estilística i temàtica de les propostes presentades.

L'obra Somnis entre la boira, d'Àngel Marí i Lluís Recasens, es publicarà dins la col·lecció de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!», impulsada per la Diputació de Girona amb l'objectiu de contribuir a la publicació de novel·la gràfica per a adults en llengua catalana i donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors novells o bé per creadors ja consolidats que tenen difícil poder editar les seves obres.

La col·lecció «Llamps i Tintes!» arrencarà la tardor d'aquest 2022 amb el títol El bròfec, de l'escriptor Adrià Pujol i la il·lustradora Laia Baldevey, a proposta del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla». El 2023 es publicarà l'obra Somnis entre la boira, i els títols successius seran els seleccionats en cada convocatòria del concurs de novel·la gràfica, que la Diputació de Girona té previst convocar anualment.

Per tant, cada any s'editarà un nou títol d'aquesta col·lecció. Cada volum tindrà quaranta-vuit pàgines, impreses en color o en blanc i negre, segons la proposta del projecte guanyador. La portada, en qualsevol cas, serà sempre en color.

Així, els autors de Somnis entre la boira tenen un any com a màxim per desenvolupar el projecte que editarà la Diputació. Segons estableixen les bases del concurs, els autors de l'obra percebran un import de 6.000 euros, dotació que, en tractar-se d'un projecte col·lectiu, es distribuirà de la manera següent: el 40 % per a l'autor del guió (2.400 euros) i el 60 % restant per a l'autor de les il·lustracions (3.600 euros).

El vicepresident segon, Albert Piñeira, ha destacat en la presentació que «Amb la creació d'aquest concurs, les obres guanyadores del qual s'aniran publicant dins la nova línia editorial, a la Diputació de Girona ens proposem contribuir a la publicació de novel·la gràfica per a adults en la nostra llengua i donar a conèixer obres inèdites de qualitat produïdes per autors novells o bé creadors ja consolidats que tenen difícil poder editar les seves obres.».

El director de la col·lecció «Josep Pla», Joan-Lluís Lluís, ha manifestat: «En aquesta primera edició del concurs s'han rebut tretze projectes. Els membres del jurat hem valorat molt positivament l'elevat nombre de projectes presentats, hem constatat la qualitat de la majoria d'ells, així com la varietat estilística i temàtica de les propostes presentades.».

Els autors de l'obra guanyadora Somnis entre la boira han explicat que «el projecte narra diferents episodis de la vida de Joan García Junceda, un dels  il·lustradors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX. Conegut artísticament com a Joan Junceda, va col·laborar en moltes publicacions de l'època, entre les quals destaquen Cu-Cut! i En Patufet. En aquesta darrera publicació va il·lustrar setmanalment, durant vint-i-tres anys, la secció «Pàgines Viscudes», de Josep Maria Folch i Torres. El 1912 es va casar amb la blanenca Rosa Portas, i des de llavors i fins al 1948, any en què va morir, va passar llargues temporades a Blanes, on participava en una tertúlia i on és enterrat».

D'acord amb el guió presentat pels autors del projecte, la història comença el 14 d'agost de 1948, amb la darrera carta que Junceda va escriure des de Blanes, pocs dies abans de morir, al seu amic dibuixant Joaquim Renart. En un salt enrere del guió, l'obra explica els fets del setmanari Cu-Cut!, quan un acudit de Joan Garcia Junceda va desfermar la ira d'un grup de militars, que van assaltar la redacció de la revista i en van destrossar l'interior.

La novel·la explica com, un cop acabada la Guerra Civil espanyola, el règim franquista va prohibir totes les revistes en català i això va comportar el tancament d'En Patufet, la qual cosa va obligar Junceda a acceptar cert tipus d'encàrrecs i a vendre dibuixos per poder menjar. Aquesta situació es va veure agreujada per la mort del seu fill i, en els últims anys, per una hemiplegia que va patir i el va deixar mig cec.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, en el sentit que crea un producte cultural molt adequat i atractiu per afavorir el foment de la lectura entre la població juvenil i també entre aquells col·lectius que per la seva situació de pobresa i vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura.

Els autors
Lluís Recasens Selma, L'Avi (autor del guió)
Humorista gràfic, il·lustrador i guionista, ha col·laborat en diaris (Avui, El Punt, Regió 7, etc.) i en publicacions, juvenils i per a adults (Mortadelo, Pulgarcito, Bichos, El Papus, Butifarra!, Il Corriere della Satira, etc). Ha fet àlbums d'història de pobles, ciutats i entitats, en còmic, i ha il·lustrat llibres com ara Per a tots, Salut!, del doctor Bras Marquillas, o Cómo sobrevivir en el camino de Santiago, de Carles Valls i Sergio Fidalgo. També ha col·laborat en diversos llibres col·lectius, entre els quals, Enfoteu-vos-en!, Rescatallats, Fins els Borbons!, Els matins Il·lustrats i El llibre de la Marató de TV3. És autor, juntament amb Pepe Gálvez, del llibre Butifarra! El còmic dels barris. Ha publicat en solitari diversos àlbums: Hospital Central 1 i 2, Viviendo como Dios, gracias a Dios,  Caspablanca i Història de Vacarisses en còmic. És autor del guió de les novel·les gràfiques La sonrisa de Greta, il·lustrada per Siscu Bellido, i Yo maté a Sherlock Holmes, il·lustrada per Manel Cruz. Actualment, a més de fer guions, dibuixa a Amaníaco, Gurb i Els matins, de TV3.

Àngel Marí Gonzalez, Angelinux (il·lustrador)
Va néixer a Barcelona el 1962, l'any de la nevada més recordada. De ben petit feia gargots i es nodria dels TBO i altres còmic de l'editorial Bruguera. De jove va intentar ser dibuixant de còmics, i el 1985 va ser un dels seleccionats a la Biennal de Joves Creadors d'Europa i la Mediterrània. Durant la dècada dels vuitanta i part dels noranta es va dedicar, com a dibuixant, a col·laborar en fanzins tan diversos com L'Arlot o En pie de guerra, i, tot i estar en l'òrbita de dibuixants de l'equip de Butifarra! i revistes com Cul de Sac o Más Madera!, tant sols va publicar alguna pàgina a la revista El Papus. Potser el principal motiu pel qual no es va dedicar plenament a l'ofici de dibuixant de còmics va ser la revelació de la que seria la segona gran vocació: l'educació social, que va descobrir precisament gràcies al còmic i a la qual ha dedicat pràcticament la seva vida.

Malgrat tot, mai no va deixar els llapis aparcat, i el còmic l'ha acompanyat sempre en la seva tasca professional, ja que per a ell és la millor eina educativa i la seva teràpia personal: «La vida és còmic, tots som còmic».

Documentació