Notícies

El vicepresident Albert Piñeira, en la presentació del Ripollès 5 Sentits, que aquest estiu celebra la tercera edició

Foto : Fotografies: CCRipollès

El Consell Comarcal presenta el cartell del Ripollès 5 Sentits 2022, amb noms rellevants com Sergi Carbonell o el mediàtic Alvert

La presentació de la tercera edició del festival ha tingut lloc aquest dimarts i ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el conseller comarcal de Cultura, Josep Estragués.

El Consell Comarcal del Ripollès aposta per la qualitat, el talent, l'atractiu i el potencial del territori, i per aquest motiu programa per tercer any consecutiu el festival Ripollès 5 Sentits. Es tracta d'un cicle d'esdeveniments que combina la divulgació del patrimoni comarcal, la difusió del talent musical amb empremta ripollesa i la producció agroalimentària del territori. L'edició d'enguany arriba avalada per l'èxit de les dues entregues anteriors i potenciada pel fet que aquesta vegada no s'esperen restriccions per la pandèmia. Un conjunt d'activitats que es duen a terme amb el suport econòmic de la Diputació de Girona.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha explicat que aquest festival va més enllà de la cultura i s'ha mostrat satisfet per la manera com es va implantant i consolidant. Ha recordat que aquest format d'activitat cultural seguida de concert i de degustació gastronòmica totalment gratuït es va crear en plena pandèmia per seguir donant suport al teixit cultural de la comarca i als productors agroalimentaris. «Una línia que no només es manté sinó que s'amplifica», ha dit.

El festival creix. És en aquest sentit que s'ha manifestat el conseller comarcal de Cultura, Josep Estragués, que ha indicat que «enguany es vol fer que el Ripollès 5 Sentits creixi una mica més. Així, s'augmenta l'aforament als recintes i s'aposta per concerts amb grups que tenen més projecció pública, per bé que se segueixen seleccionant grups que tinguin algun vincle amb el ripollès». També es dona un impuls complementari a la part gastronòmica; a més d'oferir aliments de la marca Producte del Ripollès, se sumen esforços amb l'associació Leader Ges Bisaura per incorporar-hi el camió de cuina sobre rodes La Tartana. A més, com ja es va fer l'any passat, se sortejarà un lot de productes entre tots els inscrits.

El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha valorat el fet que el Ripollès 5 Sentits nasqués en un moment, el 2020, en què tota l'activitat cultural se suspenia. «Aquest és un gest valent i amb un format molt diferent al que estem acostumats: petit format, de proximitat, de qualitat i amb exclusivitat». En definitiva, Albert Piñeira ha subratllat que el festival vol mostrar el Ripollès en estat pur i en la seva essència.
«El que pretenem donar a conèixer és tot el nostre entorn. Descobrir el poble amfitrió de cada activitat. Perquè és donant a conèixer la nostra comarca que vetllem per la potencialitat econòmica que ens envolta, que ben vehiculada pot contribuir a fer que la nostra vida sigui millor i a construir una societat justa, sense desigualtats», ha afegit el vicepresident Piñeira.

Pel que fa al programa, el festival comença el 25 de juny i s'allarga durant els quatre dissabtes següents, fins al 23 de juliol. En cada ocasió, es comença a les cinc de la tarda amb una activitat de descoberta. A dos quarts de sis hi haurà el concert i, quan s'acabi, la jornada es clourà amb la degustació gastronòmica.

El cartell d'enguany

La programació del Ripollès 5 sentits ja es pot consultar al web del festival. El cartell del Ripollès 5 Sentits 2022 ofereix les propostes següents:

25 DE JUNY - SANT JOAN DE LES ABADESSES. Sant Joan de les Abadesses, joia del romànic: visita guiada al monestir i el palau de l'Abadia. Concert al palau de l'Abadia amb Alvert, participant al xou de talents de TV3 Eufòria. El vincula amb el Ripollès el fet que fa molts anys que estiueja a Planoles, poble que surt fins i tot reflectit en una de les seves cançons. Portarà un repertori íntim i proper, a cavall del pop, l'indie, l'alternatiu i el gènere urbà.

2 DE JULIOL - CAMPRODON. El Camprodon medieval: visita guiada de descoberta del Camprodon medieval. Concert amb Els Carbonell, un grup format al voltant de Sergi Carbonell, de Ribes de Freser, exmembre de Txarango. És un espectacle de poesia i música en petit format. Serà davant del monestir de Sant Pere.

9 DE JULIOL - CAMPELLES. Una porta d'entrada a la vall de Ribes: visita explicativa pel poble i la torre medieval, amb l'historiador Miquel Sitjar. Concert a l'església de Sant Martí amb Xènia & The White Rocks. És una banda que gira al voltant de la Xènia, que és de Campelles, malgrat que actualment no hi resideix. Faran un homenatge a èxits d'ara i sempre en el camp del rock i el pop, a més de temes propis.

16 DE JULIOL - TOSES. El tren cap a un romànic d'altura: visita guiada sobre el centenari de l'arribada del ferrocarril a Toses i el patrimoni romànic del municipi, amb l'historiador Miquel Sitjar. Concert a l'església de Sant Cristòfol amb el duet Nota Sera, format per Jordi Pau i Jordi Ballesteros, director i professor de l'escola comarcal de música del Ripollès. Interpretaran un repertori eclèctic de música instrumental amb pinzellades de jazz, música tradicional i temes de collita pròpia.

23 DE JULIOL - GOMBRÈN. Visita guiada al jardí botànic de plantes medicinals. Concert a l'església de Sant Pere amb Les Cantarines i Jordi Ballesteros, que oferiran un espectacle amb música tradicional ripollesa com a ingredient base, acompanyat de temes folklòrics d'arreu dels Països Catalans, cant polifònic i aportacions pròpies.