Notícies

El Festival Tempo de Girona programa una quarantena de propostes musicals i culturals durant aquest estiu al Barri Vell

Foto : El Festival Tempo de Girona programa una quarantena de propostes musicals i culturals durant aquest estiu al Barri Ve

La catorzena edició del Festival, que tindrà lloc del 8 al 31 de juliol als jardins del passeig Arqueològic, presenta un cartell que combina artistes consolidats i artistes revelació, amb cinc concerts inclusius

Es recupera enguany la plaça dels Jurats com a espai, amb La Casa Azul, La Bien Querida, Ramon Mirabet, E-String, Cecilia Krull, Joina i Blondex

La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha estat l'escenari aquest matí de la presentació de la catorzena edició del Festival Tempo de Girona, que enguany tindrà lloc del 8 al 31 de juliol al Barri Vell. Seran vint-i-quatre dies ininterromputs d'activitats, en els quals s'han programat una quarantena de propostes musicals i culturals gratuïtes al passeig Arqueològic, a més de quatre concerts de pagament a la plaça dels Jurats. 

El cartell i les novetats d'enguany s'han detallat en una roda de premsa que ha comptat amb la participació del vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, i diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats; el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, Josep Calataiud, i el director del Festival, Albert Candela. La presentació també s'ha pogut seguir amb la intèrpret de llengua de signes Eva García (EnCantados). 

En la seva intervenció, Albert Piñeira ha destacat: «Estem parlant d'un festival consolidat, que no es va cancel·lar ni durant la pandèmia i que manté la mateixa essència amb què es va crear: l'aposta per la programació local i per la producció de quilòmetre zero. A més, el Tempo sempre ha mostrat una sensibilitat per afavorir l'accessibilitat universal a la cultura i per la transversalitat de les seves propostes, amb gastronomia, música o literatura».

Per la seva part, Quim Ayats ha ressaltat: «Estic molt orgullós que, un any més, entre tots puguem fer possible un festival com el Tempo, amb aquesta perspectiva de cultura de proximitat i que estén la mà a noves propostes de bandes i músics emergents de gran nivell. Continuem treballant per garantir que la ciutat de Girona bategui amb l'oferta cultural». 

«El Tempo duu a la pràctica força objectius que ens marquem al Departament de Cultura: obrir el patrimoni de la ciutat a les arts escèniques i musicals, una aposta clara per l'equitat, per la inclusió i perquè els grups de dones ocupin els escenaris amb força. Valors, tots ells, que ens fan sentir segurs a l'hora de continuar sumant al seu costat», ha subratllat Josep Calataiud. 

Finalment, Albert Candela ha destacat: «Estem molt contents d'aproximar-nos al festival que era de 2019 enrere. Enguany es presenta amb molta força i múscul després de dos anys fent-lo sota mínims. Recuperem els concerts, de nivell, a la plaça dels Jurats i proposarem vint-i-quatre nits de concerts gratuïts al Village amb artistes de proximitat de Girona i de Barcelona. Tindrem presentacions de llibres i ho amenitzarem amb gastronomia de quilòmetre zero».

Per a tots els gustos

Als jardins del passeig Arqueològic s'hi barrejaran, durant el Tempo Village, diferents estils musicals com urban, rock, pop-rock, balkan, flamenc, blues-rock, versions, rumba, blues, indie, africà, jazz, pop i rhythm-and-blues, entre d'altres. La programació s'ha confeccionat en col·laboració amb el Grup Enderrock i la integren artistes com Bratia, Anthus, Joan Masdéu, Boom Boom Fighters, Manzau, Ju i Ven'nus, Jumping Jacks, Massa, Lídia Mora, Laura West, Pol Bordas, Mireia Vilalta, Dan Peralbo, Oh Well, Singuila Band i Lia Sampai.

Tempo és un festival que construeix sinergies amb altres referents culturals i socials de la ciutat i, en aquest sentit, s'han teixit col·laboracions amb el Festival Neu! -que permetrà gaudir de les actuacions de Galdrick, Tom Hagan i Bernarda- i amb l'Antenes, un projecte per a joves implicats en les arts i la cultura de l'Ajuntament de Girona que ofereix l'oportunitat de viure des de dins la programació artística d'un festival o equipament de la ciutat. 

L'edició d'aquest 2022 també manté l'impuls a la inclusió, amb concerts en col·laboració amb la Fundació ONCE (Nucli Trío de David Viñolas i Rebelde Ibón Casas); una actuació del grup de Rumba 4G, formació sorgida de la tasca que es duu a terme al Sector Est de Girona per a la inclusió social a través de la música, i del grup Clams, una banda de pop-rock formada per persones en situació de discapacitat. 

També hi haurà vuit vermuts musicals i activitats paral·leles com el Wine & Music, un tast de vins, l'11 de juliol (26 euros), amb música en directe del grup Tokaji Quartet, amb Albert Salvatella a la veu, i xerrades literàries (Tempo Llibres), amb Donat Putx i Gemma Humet. L'horari del Tempo Village serà de les 14 a les 23 h entre setmana, i de les 12 a la 1.30 h de la matinada els caps de setmana. 

E-Strings i el Tempo Dones, a la plaça dels Jurats

Després de tres anys de parèntesi, el Tempo recupera la plaça dels Jurats, situada al costat del passeig Arqueològic, com a espai del Festival. S'hi faran els quatre concerts de pagament. La banda barcelonina La Casa Azul serà la primera a actuar-hi i donarà el tret de sortida a l'esdeveniment el divendres 8 de juliol. Estrenaran a Girona el seu darrer single, No hay futuro. Qui també presenta nou disc és Ramon Mirabet. Free és el quart treball en anglès del cantautor barceloní, que el dia 9 actuarà al costat d'una intèrpret de llengua de signes (Eva García, d'EnCantados).

Tempo Dones, amb un cartell únicament femení, està programat per al dia 10. Hi actuaran La Bien Querida, que estrena nou single, Resistiré; Cecilia Krull i les gironines Blondex i Joina. El darrer concert a la plaça dels Jurats d'aquest 2022 serà el 29 de juliol, a càrrec d'E Strings, de la GIO Symphonia. 

En la passada edició, encara marcada per la situació pandèmica, el Festival Tempo de Girona va tancar amb 22.100 espectadors després de disset dies consecutius d'activitats on van comptar amb una quarantena de propostes gratuïtes de música, gastronomia i literatura als jardins del passeig Arqueològic. Hi va haver actuacions de grups, la majoria gironins i barcelonins, com The New Raemon, Laura West, Natxo Tarrés & The Wireless, Blanquito Zurdito, Carmen 113, Shí, i converses literàries (Tempo Llibres) amb autors com Gerard Quintana.