Notícies

El FASTT, que ha programat espectacles inèdits a la comarca, tindrà lloc aquest 2022 en vuit micropobles de l'Alt Empordà

Foto : El FASTT, que ha programat espectacles inèdits a la comarca, tindrà lloc aquest 2022 en vuit micropobles de l'Alt Emp

Ordis i Vilanant s'afegeixen a Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum i Vilaür com a seus del festival, que se celebrarà del 7 al 17 de juliol

El FASTT, el Festival d'Arts, Sinergies, Teatre i Territori, ha programat per aquest 2022 espectacles inèdits a l'Alt Empordà, que combinen teatre de text, un espectacle itinerant pel bosc i sessions de swing i cuplets. El cartell d'aquesta edició, que tindrà lloc del 7 al 17 de juliol, s'ha presentat aquest matí a Ordis, un dels dos micropobles que s'han afegit enguany al festival. El segon ha estat Vilanant, al costat dels sis de l'any passat (Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum i Vilaür).

Un any més, la Diputació de Girona ha donat suport a l'esdeveniment. En l'acte de presentació, la diputada d'Assistència als Petits Municipis, Eva Viñolas, ha dit: «Apostem amb fermesa per la cultura i pels festivals, i més encara si equiparen els petits municipis als més grans en els àmbits cultural, social i econòmic. El FASTT acosta les arts escèniques a la ciutadania any rere any, amb produccions de qualitat i aquest cop inèdites al territori». En la presentació també hi han estat presents alcaldes i regidors dels micropobles que acullen l'esdeveniment. 

La programació d'aquest 2022 compta amb vuit espectacles, un per cada poble participant. La inauguració del festival, la nit del 7 de juliol, serà a Garrigàs i anirà a càrrec de la companyia mallorquina Circ Bover, que presentarà la seva producció Àvol. L'endemà, 8 de juliol, el FASTT es traslladarà a Siurana, on tindrà lloc la representació d'El bon policia, la producció d'El Maldà a partir de la comèdia de Santiago Rusiñol.

Per al primer cap de setmana, el festival ha programat l'aclamada coproducció Parné, espectacle dirigit i interpretat per Glòria Ribera que es representarà a Ordis el 9 de juliol. El dia 10, a Palau de Santa Eulàlia, hi haurà l'espectacle de clown de Maite Guevara ¡Qué buen día!, que arribarà del País Basc per compartir amb el públic jocs, objectes impossibles, anècdotes i històries. 

La segona setmana el FASTT començarà amb Hamlet 0,1, la stand-up Tragedy -un monòleg cara a cara amb l'auditori, parlat directament davant del públic- creat i dirigit per Sergi Belbel i interpretat per Enric Cambray. Tindrà lloc a Sant Mori el 14 de juliol. L'endemà, la Cia Pagans presentarà a Vilaür l'obra Paraules que trenquen ossos, un espectacle que interactuarà directament amb el públic, el qual s'haurà d'endinsar de nit al bosc i rebrà comunicacions al telèfon mòbil que el sorprendran. Per a aquest muntatge, s'han previst dues sessions (21.30 h i 23 h), amb un aforament màxim de vint-i-cinc persones en cadascuna. 

El darrer cap de setmana, hi haurà l'espectacle Kilòmetres de Meritxell Yanes, el 16 de juliol a Vilamacolum. La clausura del FASTT es farà el dia 17 a Vilanant i comptarà amb dues companyies de dansa, The Dawn Beat i la Cia Mar Gómez, que interpretaran Vespre de swing: Per acabar amb la festa, DJ Llamàntol amenitzarà la nit amb una jam session gratuïta amb discs de vinil dels anys vint i trenta.

Elètrico 28 protagonitzarà Micropobles a escena

Micropobles a escena és la proposta que impulsa el FASTT per incentivar la participació ciutadana als micropobles on té lloc el festival. Aquest any s'ha escollit un workshop titulat La teva mirada al carrer, que dinamitzarà el col·lectiu escènic Elèctrico 28, finalista dels XXIII Premis de la Crítica d'Arts Escèniques i que es va veure a la Fira de Tàrrega 2021.

El taller, gratuït, es farà les tardes del 13 al 16 de juliol i el resultat es podrà veure el 17 de juliol a Vilanant (a les 12 h i les 18 h a la plaça Major), coincidint amb el tancament de l'edició. Es tracta d'una activitat feta íntegrament al carrer, orientada a qualsevol persona major de 16 anys amb o sense formació en arts escèniques o teatre. 

Les entrades per al FASTT 2022 es podran adquirir a través del lloc web oficial del festival a partir de demà dimarts, 31 de maig. Per facilitar l'accés a la cultura, l'organització ha rebaixat un 30 % el preu de les entrades, que costaran 12,5 euros. 

La història del festival

El festival d'arts escèniques de l'Empordà neix el 2013 de la mà de l'associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d'identitat territorial que, durant cinc anys, va oferir múltiples propostes escèniques a l'Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d'aturada, el 2020 va fer diversos canvis: es va passar a anomenar FASTT i en va canviar el format. Aleshores es va convertir en un festival d'arts escèniques en xarxa que actua en diversos micropobles de l'Alt Empordà.