Notícies

El vicepresident segon, Albert Piñeira, participa en la presentació del Festival Z, que creix aquest any en dies i espais

Foto : Fotos: Festival Z

Passa de dues a quatre jornades i tindrà lloc del 7 al 10 de juliol al Teatre Municipal de Girona, l'Auditori de la Mercè i El Canal - Centre d'Arts Escèniques

La mostra d'arts escèniques presenta espectacles creats per i per a joves, a més de jornades per a professionals i espais per a la reflexió

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat aquest dijous al matí en la presentació de la segona edició del Festival Z, que ha tingut lloc al saló de descans del Teatre Municipal de Girona. Després de l'èxit de l'edició beta del juliol passat, enguany la mostra d'arts escèniques reservada a creadors menors de 30 anys creixerà en nombre de dies i espais. 

Sota el lema «Explorant futurs escènics», el festival passa de dues a quatre jornades, i tindrà lloc entre el 7 i el 10 de juliol al Teatre Municipal de Girona, a l'Auditori de la Mercè i a El Canal - Centre d'Arts Escèniques de Salt, que s'incorpora enguany com a espai expositiu del festival. 

El que no variarà respecte de la primera edició seran els tres pilars en què es basa aquest esdeveniment: l'exhibició d'espectacles _acabats o en procés_; les activitats destinades a professionals, i la part de la programació dedicada a la reflexió i el pensament, que inclou els Cercles de debat.

En la seva intervenció, el vicepresident Albert Piñeira ha destacat que, en presentacions d'altres festivals, «es parla més de programació que de conceptes i, en aquest cas, és al revés». I hi ha afegit: «El Festival Z és una eina ideal com a continuació del procés formatiu, que obre espais d'exhibició i espais per pensar i reflexionar, que ens calen. A més, és un dels pocs festivals en què el públic a qui va adreçat es troba als dos costats del taulell».

Pel que fa a l'exhibició d'espectacles, a diferència de l'edició anterior, l'organització del festival va obrir una convocatòria per a la participació de companyies l'octubre passat. Del centenar de propostes rebudes, el programa inclourà cinc espectacles en modalitat d'exhibició, quatre en la residència creativa i cinc més en la presentació de projectes artístics.

Un altre pilar que també creix és l'espai de reflexió. S'han programat tres taules rodones que tindran com a fil conductor tres obres literàries que també exploren el futur: Jo, robot (Isaac Asimov, 1950), Un món feliç (Aldous Huxley, 1932) i L'any del diluvi (Margaret Atwood, 2009). Els debats partiran amb aquest esperit d'exploració del futur pel que fa a les arts escèniques, però sense cap mena de nostàlgia: es debatrà sobre temes com l'escena actual i la seva projecció, la intel·ligència artificial i la presència de robots a l'escena, entre d'altres.

Un tastet a Lloret de Mar

L'objectiu de la direcció del festival és que aquest vagi creixent en diàleg amb l'ecosistema teatral gironí i català, tot prioritzant la qualitat per damunt de la quantitat, sense programacions simultànies. Per aquest motiu, les exhibicions d'aquest any inclouen una cita prèvia el 3 de juny al Teatre de Lloret de Mar. Serà un primer pas per a la construcció d'una «Constel·lació Z» d'espais de creació.

En aquest cas, la localitat selvatana acollirà l'obra Que s'acabi el món és culpa meva, de l'Associació La Intempèrie, i la presentació de la peça Avui és demà, interpretada pels alumnes del batxillerat d'arts escèniques de La Salle Girona i els usuaris del Programa d'inserció laboral (PIL) de Salt.