Notícies

El FIMAG 2022 programa vuitanta sessions i recupera la màgia de carrer en la seva desena edició

Foto : Foto: FIMAG

El Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí, que tindrà lloc del 3 al 5 de juny, s'ha presentat avui a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a Girona

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha subratllat que es tracta d'un «esdeveniment estratègic per a la Diputació perquè enriqueix i dinamitza l'oferta cultural, econòmica i social de la demarcació»

Torroella de Montgrí es tornarà a omplir de màgia el primer cap de setmana de juny amb motiu del FIMAG, el festival de referència del sector. Enguany, tindrà lloc la desena edició, en la qual s'han programat una vuitantena de sessions de màgia en un total d'onze espais diferents amb l'atractiu de recuperar els espectacles de carrer després de dos anys condicionats per la covid-19. 

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat aquest matí en la presentació del Festival Internacional de Màgia, que torna a comptar amb el suport de la corporació. En l'acte, també hi han intervingut Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona; Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí, i Abel Font, portaveu del Festival. 

En el seu torn de paraula, Albert Piñeira ha lloat el treball que s'ha portat a terme des del 2012 -la pandèmia va impedir que se celebrés l'edició del 2020- i ha tornat a reivindicar el reconeixement de la màgia com a art escènica: «Estem parlant d'un festival que aposta per la qualitat i que, alhora, permet que una disciplina com la màgia arribi a tothom. Per a la Diputació, és un festival estratègic perquè enriqueix, diversifica i dinamitza l'oferta cultural, lúdica, econòmica i social de les comarques gironines». 

Un cartell amb noms rellevants

En el FIMAG 2022, hi prendran part alguns dels millors mags del panorama actual. Els espectacles s'agrupen en diferents blocs perquè es puguin identificar fàcilment: la Gran Màgia, la Màgia Popular i la Màgia Singular.

Gran Màgia. L'epicentre serà a l'Auditori Teatre Espai Ter.

  • Divendres 3 de maig. Adrián Vega, el mag amb més projecció internacional, presentarà el seu espectacle, Área 52.
  • Dissabte 4 de maig. S'hi celebrarà la Gran Gala Internacional, l'espectacle més impactant del FIMAG i que en aquesta edició concentra més números premiats que en cap altra d'anterior. Enguany amb Mario López (El milagro de la sal, primer premi al programa televisiu nord-americà Fool & Us); Javi Rufo (Calaix de Sastre, Premi FISM Europa de manipulació i màgia de sala); els catalans Ramó & Alegria, amb un número de màgia poc usual (reconegut amb el segon premi FISM Europa de grans il·lusions); el mag Edgard (Dejà vu, el viatge final, Premi Nacional de Grans Il·lusions), i el belga Laurent Piron (Paper ball, Gran Premi FISM Europa 2021). 
  • Diumenge 5 de maig. El gran espectacle de l'edició 2022 és Efímero Live, de Jorge Blass, un fora de sèrie lloat per figures mundials com David Copperfield o Juan Tamariz. 

Màgia Popular. Després de dos anys sense poder-se fer, el Festival recupera espais a l'aire lliure com la plaça de la Vila, el passeig de Catalunya o la plaça Pere Rigau. 

A la plaça de la Vila, s'hi ha programat l'espectacle Toilet, del mag Karlus; l'Adan Xou Xou, del mag Adan Xou, i El circ dels impossibles, del mag Stigman; al passeig de Catalunya, hi actuaran les magues Joana Andreu, amb l'espectacle Màgica, i Martilda, amb el Diario de una ilusionista. A la plaça Pere Rigau s'hi concentrarà el mercat màgic. 

Per als més petits, es tornen a programar múltiples sessions de màgia al cinema Montgrí. Aquest any amb el mag Iván Santacruz, conegut popularment com Un Papá Mago. Presentarà l'espectacle Un show de magia, però más chulo. Els infants també podran provar de fer màgia en els tallers de David el Mag i Àlex Ferrer, que enguany es duran a terme al convent de les Clarisses. 

Màgia Singular. El FIMAG sempre ha tingut molt en compte la màgia de prop, un dels camps més difícils de trobar en les programacions de màgia. La programació d'enguany inclou diferents espais (Galeria Àtrium, Palau Solterra, escenari del cine Petit, Casa Pastors, auditori La Tina i pati de les Clarisses) per a sessions d'aforaments molt restringits (màxim de cinquanta localitats) per poder gaudir d'espectacles a tocar del mag. 

Màgia còmica amb David Navares, màgia tecnològica amb Roger Belso, micromàgia amb Mario López, mentalisme i poesia amb Alejandro Revuelta i màgia de prop amb Nilo Hidalgo formen part d'aquest bloc. A les nits, també hi haurà actuacions: dissabte 4, amb la maga Lola Mento i l'espectacle Lolamentando, i diumenge 5, amb Javi Rufo i l'espectacle Magia en juego. 

El FIMAGPro

La Fira de Programadors de Màgia de Catalunya, incorporada al programa per primer cop el 2018, arriba a la quarta edició convertida en un autèntic aparador de la millor màgia i dels millors espectacles apareguts cada temporada. Els inscrits (programadors de teatres, auditoris i tot tipus d'espais públics i privats) poden visualitzar, en una sola jornada i en un mateix espai (l'Auditori Espai Ter), els fragments més destacats d'una quinzena d'espectacles seleccionats. 
    
En aquest FIMAGPro, també s'hi presentarà la primera actualització del Catàleg professional de màgia de Catalunya, una eina digital elaborada per encàrrec de la Diputació de Girona. Hi inclou prop d'un centenar de propostes de màgia en cartell aquesta temporada. Es tracta d'una eina de consulta virtual des d'on es poden visualitzar la diversitat i la vitalitat d'un sector sovint menystingut i també poc organitzat. 

Les entrades per a tots els espectacles de pagament ja es poden adquirir a través del web del festival. Els preus oscil·len entre els 16 i els 28 euros per als espectacles del bloc Gran Màgia, i els 4 euros per als espectacles de Màgia Singular.